Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mer pengar gav fler donatorer

Äggdonatorer i Skåne fick i somras höjd ersättning till 11 000 kronor. Det gav resultat. Kön av väntade par är helt utraderad.

Bild: Arkiv: Thomas Löfqvist
Nu ska även barnlösa danskar tas emot.
Ofrivilligt barnlösa par får hjälp med donerade ägg, om kvinnan inte har egna ägg som går att använda.
Men det har varit brist på ägg och väntetiderna har varit långa i hela Sverige.
Förra våren hade barnlösa köat mellan ett och två år för donerade ägg i Skåne. Regionpolitikerna beslöt då att höja ersättningen från 3 000 till 11 000 kronor per äggdonation för att locka fler givare.
– Det har gått mycket bra, många kvinnor har hört av sig och velat donera. Vi har även fått hänvändelser från andra delar av landet. För den offentlig finansierade behandlingen finns det ingen kö alls, säger Aleksander Giwercman, chef för reproduktionsmedicinskt centrum, RMC, vid Skånes universitetssjukhus i Malmö.
Kliniken har nu börjat ta emot par som betalar behandlingen själva, exempelvis om de redan har ett barn och önskar fler.
– Vi diskuterar också med våra kollegor i Köpenhamn där det är brist på donerade ägg. Till hösten räknar vi med att kunna ta emot danska patienter som har donatorer med sig, säger Aleksander Giwercman.
Sedan årsskiftet har kliniken i Malmö haft elva äggdonatorer. De har gett femton kvinnor möjlighet att få befruktade ägg återförda, vilket har resulterat i sju graviditeter.
Ersättningen på 11 000 kronor per äggdonation har införts på prov i två år, därefter ska en utvärdering ske.
– Tidigare var det många som ville donera, men ersättningen var så låg att det kostade dem pengar att hjälpa andra. Det fanns farhågor om att arbetslösa och studenter skulle bli donatorer för att få pengar, men det har vi inte sett. De allra flesta har medelhöga inkomster, säger Monica Nilsson, donationskoordinator på RMC.
Regions Skånes etiska råd var i fjol kritiskt till äggdonatorernas nya ersättning och varnade för organhandel.
Ordföranden Ingalill Rahm Hallberg säger att rådet inte har ändrat uppfattning sedan dess.
– Vi anser att man ska ha ersättning för omkostnader och inget mer. Regionen kan säga att man även vill kompensera sveda och värk, men den principiella uppfattningen kring organdonationer är att man ska ge en gåva. Vi ser ingen anledning att avvika i det här ärendet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen