Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Modebutiker kan tvingas starta klädinsamling

Klädesbranschen kan få krav på att både skapa insamlingssystem för avlagda plagg och metoder att återvinna dem.
Det väntas ett huvudsakligen statligt finansierat forskningsprogram föreslå.
En lag om producentansvar för kläder finns redan i Frankrike.

– Det slängs varje år kläder och textilier som motsvarar hälften av importen till Sverige, säger forskningsansvariga Åsa Östlund. Vi har en hög konsumtion av mode som snabbt blir inaktuellt och det är inte hållbart.
H&M har redan utan lagkrav börjat ta mot gamla kläder. Innan året är över ska mottagningsstationer finnas i klädkedjans samtliga 2 800 butiker. H&M diskriminerar inga märken och de inlämnade kläderna säljs antingen som second hand eller omvandlas till exempel till städtrasor.
Även den danska klädkedjan Jack & Jones har skapat ett insamlingssystem. Bägge företagen lockar kunderna med presentkort för att lämna in gamla kläder.
Men forskningsprogrammet Mistra future fashion vill använda 110 miljoner och åtta år till mer än att skapa system för att samla in kläder som blivit omoderna. Det framgick på tisdagen under ett symposium i Malmö om hållbarhet och producenters ansvar i textilbranschen.
Åsa Östlund är biträdande chef för forskningsprogrammet. Hon säger att det inte minst finns globala skäl till att odla mindre mängder bomull och att använda mindre mängder syntetfibrer som tillverkas av olja.
Bomull kräver inte bara mycket vatten och kemikalier under odlingen.
– Marken kommer att behövas för matproduktion, säger Åsa Östlund.
En del av forskningsprogrammet handlar om att hitta tekniker för att återanvända fibrerna i textilierna.
– Det är inga svårigheter att lösa upp rena bomullstextilier, säger Åsa östlund. Problemet är blandade material.
Därför forskas det också kring hållbar design som bland annat går ut på att välja återanvändbara material till plaggen och minska spill vid tillverkningen.
– Men hållbar design handlar också om att till exempel skjortor sys på ett sätt som gör att vi svettas mindre och därför inte behöver tvätta dem lika ofta, säger Åsa Östlund.
Tom Nilsson, statsvetare på Malmö högskola, leder forskningsgruppen som ska ta fram förslag till lagar som styr återvinningen.
Han säger att det lutar mot ett förslag om producentansvar, det vill säga samma ansvar som redan gäller för bland annat förpackningar och elektriska apparater.
– Avfallsutredningen som kom i höstas ansåg att det i vart fall ska tas upp en diskussion om textilier, säger Tom Nilsson.
Frankrike införde producentansvar för fyra år sedan.
Merparten av de insamlade kläderna skänks till Afrika, berättade Lauriane Tiard från Eco TLC under seminariet.
– Lagen säger att branschföretagen antingen själva ska ha insamling eller bidra till ett system för insamling, sa Lauriane Tiard. Problemet är att hitta ekonomi i verksamheten. Det finns ingen lönsamhet i gamla kläder.
Gå till toppen