Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Vibeke Specht: Rysslands mjuka makt är hård

Om Sverige går med i Nato blir Vladimir Putin arg, konstaterar Boris Nemtsov med ett ironiskt leende och säger att hur rasande den ryske presidenten än skulle bli vore det käpprätt omöjligt för Putin att utmåla Sverige som en fiende.
Gillar att låta andra vänta.Bild: Misha Japaridze
”För oss är ni socialdemokrati och ishockey.”
Inte för att Boris Nemtsov vill tona ner den ryska regimens längtan efter forna Sovjetiska landgränser. Han är med på att Vladimir Putin illasinnat bygger politisk makt på fiendebilder, yttre såväl som inre. Men han betonar att det är mot sin egen befolkning som regimen utgör det största säkerhetshotet.
”Ryssland har fler politiska fångar än Vitryssland.”
I måndags höll tankesmedjan Frivärld en angelägen konferens i Stockholm kring det säkerhetspolitiska läget i Östersjön.
Under sitt anförande framstår Boris Nemtsov – som var vice premiärminister under slutet av 90-talet och nu inbjuden i egenskap av rysk oppositionsledare och regimkritiker – som självsäker, lite jovialisk och luttrad. Måhända värdefulla egenskaper för en rysk oppositionell med inifrånperspektiv.
Bredvid honom sitter en mer skeptisk Jānis Kažociņš – lettiska underrättelsetjänstens tidigare chef – som snarare finner omvärldens inställning till Putinregimen naiv. Som när Putin medvetet låter USA:s utrikesminister John Kerry vänta i tre timmar på honom under sitt statsbesök i Moskva – och Kerry snällt finner sig i härskartekniken. Eller när Putin ”råkar” framhålla att vinterkriget mot Finland inleddes eftersom Sovjetledningen behövde ”korrigera misstag” som gjorts 1917.
Jānis Kažociņš säger att det är extremt angeläget att förstå hur Ryssland använder olika typer av maktmedel för att långsiktigt flytta fram sin position i Östersjöregionen. Inte minst mjuk makt som att locka tusentals unga balter till militära träningsläger i Ryssland varje år.
Även om Nemtsovs perspektiv inte är falskt gör Norden – i synnerhet icke-Natomedlemmarna Sverige och Finland – klokt i att lyssna mer på Kažociņš varningar och vidta åtgärder för att öka det militära samarbetet kring Östersjön.
Det handlar givetvis inte om att provocera Ryssland. Det handlar om att se sanningen i vitögat:
Ryssland rustar upp rejält, även om mycket av satsningen försvinner i korruption. Och landet vill helst inte invadera militärt eftersom det givetvis är bättre att använda andra maktmedel för att få sin närmaste omgivning att göra som man vill ändå.
Europas nordöstra hörn kan både stå upp för sin militära säkerhet och värna en demokratisk utveckling i Ryssland. Det är ingen motsättning. Ett demokratiskt Ryssland vore en dröm för en fredlig utveckling i Östersjöområdet – men tills dess:
De baltiska staternas sak är Nordens sak. Och det är klokt att vara på sin vakt.
Gå till toppen