Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svarta änkan bor inte här

Giftspindeln svarta änkan verkar inte vilja sätta bo i Sverige.

Det är bara svarta änkans honor som är giftiga. Här är en.Bild: Arkivfoto: Shenrich91
Svarta änkan var på väg att etablera sig i Sverige för fem år sedan. Den bedömningen gjordes då av en biolog Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Men så verkar det inte ha gått.
– De senaste fem åren har Naturhistoriska riksmuseet inte fått in fler rapporter om svarta änkan, säger museets jourhavande biolog Julia Stigenberg till Sydsvenskan.se.
Något fler har Giftinformationscentralen vid Karolinska sjukhuset i Stockholmsområdet.
Åren 2008 till 2012 ringde 250 personer om spindelbett.
– I fem av de fallen nämndes att svarta änkan bitit människa och i ett fall att den bitit en hund, uppger Karin Feychting, apotekare på Giftinformationscentralen.
Men det är problem med att verkligen slå fast att att det rör sig om den svarta änkans bett, lägger hon till. Det är sällan som svarta änkan verkligen identifieras.
Tidigare rapporter har handlat om att den svarta spindeln med den röda teckningen på magen kommer till vårt land med containrar från USA, främst med veteranbilar. Det verkar också ha hänt i några av de fall Giftinformationscentralen larmats om.
– Jag tror det tas in tretusen bilar från USA varje år. Däremot förs det ingen statistik över hur många spindlar som åker med, säger Naturhistoriska riksmuseets jourhavande biolog.
Oavsett hur många som kommer, får de inget varmt mottagande. Därför  finns inte förutsättningarna för att det fruktade krypet ska klara sig någon längre tid i Sverige.
– Vi får in en massa skit från utlandet: spindlar, ormar, fjärilar och andra skadeinsekter, men det är så kallt att de inte kan överleva, säger biolog Julia Stigenberg.
Därför är den globala uppvärmningen ett problem på sikt. Med högre temperatur kommer fler sydliga djur att klara sig även i Sverige. 
Det redan hänt. På 1990-talet flyttade den vackra getingspindeln norrut från Danmark och finns nu i ända upp i Mellansverige. Men den är ofarlig,  påpekar biologen.

Mindre farlig än ryktet

Ingen i USA har dött av svarta änkans bett på tio år. Det uppger kaliforniska myndigheter.
Spindeln kan bita utan att spruta in det farliga giftet. För att undvika infektion bör man tvätta bettet med tvål och vatten, men dyker kramper upp måste man till sjukhus.
Gå till toppen