Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Assad talar om front mot Israel

Syriens president Bashar al-Assad hotar Israel med att upprätta en front på Golanhöjderna och säger att Ryssland kommer att förse honom med avancerade robotar.

Bild: Foto: Scanpix
- Det finns ett klart folkligt stöd för att öppna en ny motståndsfront i Golan, sade Assad till libanesiska tv-stationen al-Manar.
Israel ockuperade Golanhöjderna under sexdagarskriget 1967. Vapenstilleståndslinjen har varit lugn sedan dess trots viss spridningseffekt från konflikten i Syrien.
Syriska regeringssoldater har dödat tre västerlänningar, bland dem en amerikansk kvinna och en brittisk man, i samband med strider i den nordliga provinsen Idlib, uppger Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).
De tre tycks enligt organisationen ha samarbetat med rebellerna.
- De tre sköts ihjäl i ett bakhåll i Idlib-regionen och armén hittade dem med kartor på militära positioner, sade SOHR:s chef Rami Abdel Rahman.
De tre verkar ha tagit bilder på militära positioner på vägen mellan Harim, nära den turkiska gränsen, och staden Idlib, tillade han.
Händelsen inträffade i onsdags. Identiteten på det tredje dödsoffret är okänt.
En talesperson för amerikanska utrikesdepartementet bekräftar de känner till fallet och säger att tjeckiska diplomater i Syrien försöker få fram fler uppgifter.
Turkiska myndigheter har gripit tolv personer misstänkta för att tillhöra en terrororganisation, uppgav provinsguvernören i Adana på torsdagen.
Tidigare rapporterade turkiska medier att tolv personer från Syrien med koppling till jihadistgruppen al-Nusra, gripits i Adana. De anklagas för att ha planerat en attack i Turkiet. Hos dem påträffades 2,5 kilo av det dödliga giftet sarin.
Gripandet belyser den växande oron för att inbördeskriget i Syrien ska dra in grannländerna i konflikten.
Det värsta exemplet på spridningseffekt till Turkiet inträffade den 11 maj när två bilbombsdåd i den turkiska gränsstaden Reyhanli krävde över 50 liv. Turkiet har anklagat Syrien för inblandning i attackerna, vilket Damaskus förnekat.
Al-Nusra har bland de mest effektiva styrkorna i striderna mot Assad-regimen.
I december förde USA upp al-Nusra på sin lista över terrororganisationer.
Gå till toppen