Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Cannabis på väg bli rumsrent

Allt fler tycker att det är okej att använda knark och bruket sprider sig i Sverige.
– Heroin är det fortfarande starka spärrar mot. Men cannabisbruk är ett mindre normbrott i dag än tidigare, säger professor Bengt Svensson.
Han efterlyser en bred svensk studie av narkotikaanvändningen.

Bengt Svensson, narkotikaforskare.Bild: Privat
85 miljoner européer testar knark någon gång i livet. I Sverige rökte 6,1 procent av de ”unga vuxna” [15–34 år] cannabis minst en gång det senaste året. Det visar den senaste undersökningen från EU-organet EMCDDA.
Priset på narkotika sjunker stadigt. Kokain kostar en sjundedel av vad det gjorde för trettio år sedan, trots allt kraftigare satsningar mot handeln i hela Europa.
I Sydsvenskans avloppsundersökning i Lund och Malmö under ett halvt dygn syntes bruk av cirka ett och ett halvt kilo cannabis, samt tiotals gram av både kokain och amfetamin.
Det är knark tillräckligt för att berusa uppemot 15 000 människor.
Narkotikaforskaren Bengt Svensson, professor i socialt arbete vid Malmö högskola, tycker att Sydsvenskans siffror över bruket i regionen är anmärkningsvärt höga. Han pekar på att enskilda individer kan ta många ”doser” – upp till tio jointar per dag med 0,3 gram cannabis i varje, enligt en färsk undersökning.
– Den senaste stora europeiska undersökningen visar att inte mer än ett par procent av svenskarna prövar cannabis under ett år. Där ligger vi fortfarande lågt i ett europeiskt perspektiv, säger han.
Samtidigt har myndigheterna ingen fullständig bild. Det finns visserligen siffror på det ”problematiska” bruket som bygger på antalet missbrukare som söker vård för narkotikarelaterade åkommor.
– Det är en uppskattning som har legat på samma nivå sedan början av 00- talet: 30 000 tunga missbrukare i landet. Men det är ingen hög precision i den undersökningen. Det kan exempelvis variera med hur ambitiös missbruksvården är – alltså hur mycket som rapporteras in, säger Bengt Svensson.
Festknarkandet är nästan omöjligt att avläsa rättvisande. Vem vill avslöja sig själv som kriminell via svar i en opinionsundersökning?
– Attitydundersökningarna visar att synen på narkotika helt klart har förändrats över tid. Cannabis är mycket mer accepterat i dag än för tio år sedan. Det har skett en viss uppluckring kring amfetaminet som traditionellt haft en stark ställning i Sverige – det är så billigt. Kokain är svårare att sätta fingret på, det dyker sällan upp i vårdsiffrorna, säger Bengt Svensson.
Annorlunda uttryckt – även om någon fått fysiska eller psykiska besvär efter kokainanvändning och söker läkarhjälp är det inte uppenbart för vårdpersonalen att besvären är drogrelaterade. Detsamma gäller för cannabis.
– Jag tycker att Socialstyrelsen eller Folkhälsoinstitutet skulle börja med en ordentlig studie av det tunga missbruket i Sverige. Med den i ryggen blir det lättare att bedöma hur många som använder narkotika utan att bli beroende. Kanske med hjälp av avloppsstudier och liknande, men man måste komplettera med enkäter för att få en vettig bild av hur människor använder narkotika i praktiken.
Gå till toppen