Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Enad front för hård linje

I USA vill flera delstater legalisera cannabis. I Europa sprider sig den liberala synen från Nederländerna till Danmark, där borgmästaren Frank Jensen vill göra det lagligt att röka marijuana.
Men i Sverige är politikerna eniga om den hårda linjen.
Här är det bara Centerns ungdomsförbund (CUF) som i nyliberal anda vill göra det fritt fram att ta sig en joint.
I går tillsatte justitieminister Beatrice Ask en utredning med syfte att skärpa straffen för knarkbrott.
Skälet är en dom i Högsta domstolen 2011 som slog fast att straffen för narkotikabrott var extremt höga i Sverige. Den fick domstolarna att börja döma mildare. Vilket gjort att polisen fått svårare att sätta in telefonavlyssning mot misstänkta langare, eftersom det kräver att brottet ger minst två års fängelse.
”Det här är inte alls vad riksdag och regering har tänkt sig, sade Beatrice Ask i går.
Tanken bakom den restriktiva linjen är enkel: En avkriminalisering av cannabis (hasch och marijuana) skulle göra knarket lättare att komma åt. Fler skulle fastna i missbruk. Samhällets kostnader för vård skulle öka.
Dessutom är cannabis en inkörsport till tyngre droger som amfetamin och heroin.
EU-kommissionen delar den synen. I veckan presenterade kommissionären Cecilia Malmström (FP) en rapport: tjugo miljoner EU-medborgare har använt cannabis det senaste året, tre miljoner gör det dagligen.
I Nord- och Sydamerika rullar en legaliseringsvåg fram. Samarbetsorganisationen OAS vill att cannabis avkriminaliseras helt i de 35 medlemsländerna och att straffen för användning av andra droger sänks radikalt.
I USA har invånarna i Washington och Colorado legaliserat cannabis via folkomröstningar.
I Europa är Nederländerna känt för sin liberala narkotikapolitik. Hasch och marijuana säljs öppet i coffee shops. I Portugal och Tjeckien är det är lagligt att röka på, i Spanien döms inga påföljder ut, i Tyskland har flera delstater en narkotikaliberal politik.
För skåningar är knarkhandeln i fristaden Christiania välbekant. Polisen har försökt stoppa den. Nu vill Köpenhamns borgmästare Frank Jensen att hasch och marijuana ska säljas lagligt.
”Han skickar katastrofala signaler till svenska ungdomar”, tycker Landskronas kommunalråd Torkild Strandberg
Jensen argumenterar som legaliseringsivrare i USA och Europa: Knarkhandeln sköts av grov organiserad brottslighet. Gör man handeln av cannabis laglig rycks en viktig marknad för syndikaten undan. Det är bättre att satsa på vård än straff.
Men i Malmö, Lund, Landskrona och Helsingborg är politikerna oroliga för att strömmen av knark över Öresund ska öka.
I Malmö har var femte gymnasieelev testat hasch eller marijuana.
Gå till toppen