Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Henrik Bredberg: Bränna bil bör inte löna sig …

Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Inför riksdagens aktuella debatt igår om oroligheterna i Husby sade KD:s rättspolitiska talesperson Caroline Szyber:
”Att bränna bilar är minst sagt kontraproduktivt om man vill föra fram sin åsikt.”
Jaså? Verkligen?
Många skulle väl vilja att det var så, men vandaler i Husby och andra utanförskapsområden har på sistone haft sällsynt goda chanser att föra fram sina åsikter. Mer än så, det har ropats efter deras synpunkter: Vad är det ni vill?
I riksdagsdebatten kunde parti efter parti föra fram … inte vad bilbrännarna strävar efter kanske, för det vet få, utan vad politikerna tror och hoppas behövs.
Igår talade sig politikerna varma för bland annat:
Satsning på kontaktpoliser, sociala insatser mot gäng och generösare socialförsäkringar (S). Upprustade miljonprogramsområden och polisiärt värdegrundsarbete (MP). Minskade orättvisor (V). Bättre föräldrastöd (KD). Sommarjobb för unga (FP).
Inte så pjåkig utdelning för ett antal brända bilar.
Men tänk om bilbrännarna inte alls vill detta. Johan Linander (C) åberopade en studie och framhöll tre orsaker bakom oron i Rosengård 2008:
1) Ungdomarna hatade polisen. 2) De var sysslolösa. 3) De ville ha spänning.
Och så får de ett rättvist, klasslöst, klyftlöst samhälle på köpet?
Ursäkta den ironiska tonen. Självfallet ska utanförskap bekämpas, på många sätt. Lagliga sätt.
Samtidigt tycks bilbränning – hur brottsligt och moraliskt förkastligt det än är – ge både publicitet och politiskt genomslag. Det kan nog de flesta se, om än inte kristdemokrater i Szyberspace.
Samhällets insiders kan plötsligt, för sin inre syn, se den egna bilen i lågor. Då blir det svårare att låtsas att outsiders inte existerar.
Gå till toppen