Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Missionär med sitt trumset

Roger Berg vill slå ett slag för klassisk storbandsswing och för levande musik överhuvudtaget. Lördagen den 1 juni spelar Roger Berg Big Band på Seniorgalan i Malmö arena.

Storbandet har Berg byggt upp med sikte på både egna jazzkonserter och olika musikgalor.
– Jag har alltid levt med kärleken till musik som svänger, förklarar han.
– Mina förebilder är de stora amerikanska swingorkestrarna. Och det är väldigt viktigt att den musiken hålls igång i dag och spelas väl. Folk ska märka att den finns.
På sistone har det dock mest handlat om att backa upp andra artister. Under Eurovision Song Contest i Malmö spelade Roger Berg Big Band med Ann-Louise Hanson och Siw Malmkvist på Gustav Adolfs torg.
Seniorgalans program blir ännu mer blandat. Lill Lindfors sjunger fyra sånger och Marianne Mörck gör ett musikalpotpurri och samsjunger med Tommy Juth och Tenore amore. Komikern Anders Mårtensson imiterar Tommy Körberg. Med mera.
En bred musikrepertoar var också vad som ingick i planen när Roger Berg drog igång sitt eget storband i Malmö 2007. Berg lät sig inspireras av Tivolis egen orkester, där han själv ingår sedan 1992 och har lärt sig mycket om mångsidighet, musikerattityd och professionalism.
– Man kunde skrapa traditionen från väggarna med kniv, konstaterar Roger Berg.
När hans eget storband nu ger egna konserter har man fötterna i 40-talsswingen. Emellanåt repar bandet inför publik, på Tuppen i Malmö.
– Jag vill lyfta detta till en nivå som vi inte är vana vid i Sverige, säger Roger Berg.
Så strävar han också efter att hitta original-arrangemangen till de klassiska swinglåtarna.
– De arr som såldes på den tiden var ofta förenklade, för att alla storband skulle klara att spela dem. Men vi har fått rykte om oss att ha en av de tuffaste notmapparna.
För Roger Berg från småländska Vaggeryd har smaken för storbandsswing och trumsuget gått hand i hand. Redan som sju-åtta-åring älskade lilla Roger svänget på stenkakorna hemma med till exempel Glenn Miller och Spike Jones.
– Och jag lyssnade speciellt efter trummorna.
Snart blev Gene Krupa en favorit för den unge trumslagaren och därefter Buddy Rich.
Idag konstaterar Roger Berg att han har stor respekt för storbanden som spelar nyskriven musik, som Tolvan Big Band, Stockholm Big Band och Bohusläns Big Band.
– Men jag tror definitivt också på behovet av nostalgi.
Gå till toppen