Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Zlatan, vad vill du?

Det är fotbollslandskamp i Malmö måndag kväll.
Sverige möter Makedonien i en träningsmatch på Swedbank stadion. Zlatan spelar från start, och det mesta tyder på att han kommer att spela hela matchen – eller nästan. Det finns i alla fall andra slitna spelare som ligger före i ordningen för de sex bytena som är aviserade.
Det är synd att Svenska fotbollsförbundet inte gjort mer kring den här landskampen i Malmö. 11 000 biljetter är sålda. Ett halvt Skånederby – knappt det. Det kunde kommit betydligt fler – några tusen tillkommer kanske när de nu vet att Zlatan ska spela – om förbundet skickat fram Zlatan att göra någon form av reklam för matchen.
Det blir tio timmar i Malmö för Zlatan den här gången. Flyg in och ut samma dag. Tusentals supportrar har följt honom på de öppna träningarna vid tidigare framträdanden i hans hemstad. Då har landslaget bott i Malmö. Nu ska hela lägret inför de  kommande VM-kvalmatcherna mot Österrike (fredag) och Färöarna (tisdag nästa vecka) vara i Stockholm. Förläggning på Park Hotel, på bekvämt gångavstånd till folklivet på Stureplan.
Den här gången kommer landslaget till Malmö på nåder, och de hade nog inte kommit hit om inte popgruppen Kiss uppträtt på Friends arena i helgen. Marknadsföringen har inte varit av det maffigare slaget. Jag är övertygad om att Zlatan ställt upp på både det ena och det andra under två samlingsdagar i Stockholm för att promota en landskamp i sin uppväxtstad.
Det är på något vis att Zlatan har bollen i de här sammanhangen. Det han vill brukar också förbundet ställa upp på. Han har den positionen som världsstjärna. Och det hade kanske varit läge att markera inställningen till något annat som debatterats länge i Malmö nu – Zlatanpengarna.
Det rör sig om solidaritetsersättningen från de stora proffsövergångarna för Zlatan som ska hamna i klubben som han representerade 1993 när han var tolv år gammal. Året efter var det Malmö FF som klubbadress, det är klarlagt. Där tickar pengarna in till klubbkassan.
Hittills har Balkan fått alla pengar på den lägsta ersättningsnivån. Men de har bristfällig dokumentation. Zlatan har plötsligt framfört att han gick från Flagg till MFF vilket föranlett en utredning, och FC Rosengård – då MBI – kan visa dokumentation att han spelade i klubben 1993.
Svenska fotbollsförbundet ska försöka hitta en lösning på problematiken. Man har inte kommit någonstans. Medlingsförsök har gjorts kring de här bidragen – kanske närmare en miljon ytterligare ska ytterligare betalas ut – utan framgång.
Så nu är frågan: Zlatan, vad vill du?
Jag pratade med en tidigare ungdomsledare i MBI. Christer Jönsson, som hade honom i laget så många gånger under våren 1993. Christer skjutsade till matcher i Malmö med ”den lille snoren” som han med kallar Zlatan, i baksätet i sin bil. En kille med ego, visst. En kille som Christer Jönsson ändå är så stolt över som fotbollsspelare.
Många av de gamla MBI-ledarna vill inget hellre än att de utsatta fotbollsungdomarna på Rosengård ska få hjälp. Så som man en gång i tiden stöttade ungdomar som likt Zlatan sprang omkring i området och bad om att få spela fotboll i vilken klubbtröja eller på vilken gård det än handlade om.
Bilda en stiftelse som administreras av de tre klubbarna som gör anspråk på Zlatans tjänster 1993. Slussa in återstående solidaritetsbidrag i den. Be Zlatan sitta med i styrelsen, om han vill ta aktiv del, och fördela pengar via stipendier till behjärtansvärda ändamål i några av Malmöfobollens mest utsatta områden.
På så vis kan hela den här sorgliga historien få ett lyckligt slut. Och tänk om Zlatan själv pytsar in en segerbonus eller två i stiftelsen. Då hade Sveriges främste fotbollsspelare genom tiderna visat att han verkligen bryr sig om sitt ursprung.
Gå till toppen