Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fettjakt kan rädda liv

Genom att mäta fetthalten i hjärtats kärl kan man upptäcka och behandla en hjärtinfarkt innan den uppstått och därmed rädda liv.

700 patienter med stora hjärtinfarkter passerar årligen kranskärlskliniken i Lund. I drygt ett halvår har David Erlinge, professor i kardiologi och överläkare på kranskärlskliniken på Skånes universitetssjukhus i Lund, och hans team undersökt 85 patienter för att se om det finns någon gemensam nämnare.
– Vi fann att i nästan alla fall har infarkten uppstått där det finns en ring av fett i kärlet, berättar David Erlinge.
Fettringen orsakar förträngning i kärlet som i sin tur kan leda till en hjärtinfarkt. David Erlinges upptäckt, som skett i samarbete med forskare i USA, innebär att behandling mot en hotande hjärtinfarkt kan sättas in i förväg.
– Vi kan utföra en ballongvidgning, sätta in stentar i kärlen eller kanske ge en kraftigt kolesterolsänkande medicin, förklarar han.
David Erlinge ska berätta om sin upptäckt i Lyon på Europeiska Athereoskleros-konferensen som en "late breaking trial" – det vill säga en nyligen gjord upptäckt.
– Vi kan redan i dag rädda många patienter som kommer in akut med ballongvidgning eller annan behandling. Men om vi behandlar infarkten innan den uppstår skulle många slippa lidandet och effekterna av de skador på hjärtat som kan uppstå i samband med en infarkt. Och inte minst skulle vi kunna rädda dem som dör innan de kommer in för vård.
Ny teknik gör att fettansamlingarna i kärlen kan upptäckas i samband med en kranskärlsröntgen. En tunn kateter förs in via handleden till hjärtats kranskärl. Katetern avger infrarött ljus som mäter hur mycket kolesterol (fett) som lagrats i kärlväggen.
– Bland de 85 patienter vi undersökt hittills har vi sett kolesterolansamlingar hos 84 och hos nästan alla har de synts som en gul ring när vi gjort undersökningen, berättar David Erlinge.
Hjärtinfarkt är den vanligaste dödsorsaken i världen, varje år dör sju miljoner människor. Många skulle kunna räddas av den nya upptäckten.
– Alla har vi högre kolsterolvärden än när vi var var samlare och jägare – även de som sköter sig väldigt bra, säger David Erlinge.
Hög ålder, rökning, högt blodtryck, sjukdomar som diabetes och ärftlighet är några faktorer bakom hjärtinfarkter.
Återkommande bröstsmärtor eller ont i bröstet vid ansträngning är varningstecken som skulle kunna föranleda en förebyggande hjärtinfarktsundersökning och behandling.
– Nu när vi sett var infarkterna uppstår måste vi fortsätta ta reda på hur vi kan behandla dem i förväg, säger David Erlinge.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen