Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Gamla vanor svåra att bryta för Kosovos rökare

Inne på Grand Hotel Prishtinas kafé ställer servitören fram ett askfat tillsammans med macchiaton. På väg bort från bordet vänder han tvärt och tar tillbaka askfatet. Han säger ursäktande att det är svårt att bryta gamla vanor.
Bild: Miriam Preis
I fredags uppmärksammades den internationella dagen mot rökning i Kosovo. I år mer intensivt än någonsin, då landet för bara några veckor sedan, den 4 april, införde en ny lag som förbjuder rökning i alla offentliga lokaler, kaféer och barer inkluderade.
Hälften av Kosovos unga röker sin första cigarett innan 18-årsdagen. Bland de vuxna sägs nästan 80 procent röka.
Tillgängligheten är stor, trots restriktioner för reklam och skyltning av cigaretter. Sätt dig ner på ett kafé i Pristina och inom loppet av några minuter kommer du att bli erbjuden att köpa cigaretter för ungefär två euro av en man bärandes på en kartong med de mest populära märkena i.
Missnöjet är förstås stort bland rökarna, och kaféägarna ber om mer tid för att gradvis kunna vänja sina kunder vid de nya reglerna. Men i dag inleds kontroller som kan innebära böter på upp till 20 000 euro för den som inte lyckas få sina kunder att avstå cigaretten inomhus.
Om det kyliga vädret håller i sig och Pristinas rökare blir desperata finns dock en lösning runt hörnet: i den serbiska enklaven Gracanica, bara 10 minuters bilresa från centrum, struntar man i påhitt från Kosovos hälsoministerium och fortsätter lugnt att röka överallt.
Gå till toppen