Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånsk dialekt en dörröppnare

Ett 30-tal Malmöpoliser har tjänstgjort i Stockholm under den senaste tidens oroligheter.
Yttre befälet Lotta Svensson är en av dem.
- Den skånska dialekten har varit en dörröppnare, säger hon.

Stockholm den 20 maj. Oroligheterna i huvudstaden tvingade Stockholmspolisen att kalla in förstärkning från bland andra polisen i Malmö.Bild: Arkivfoto: Fredrik Sandberg / Scanpix
Polisen har en särskild organisation som används vid händelser som riskerar att leda till ”allvarliga ordningsstörningar” - då specialutbildade poliser från andra delar av landet kan rycka in som förstärkning med ett dygns varsel. Oftast sker det vid fotbollsmatcher och demonstrationer. Exempelvis när den högerextrema organisationen Swedish defence league höll möte på Stortorget i mars.
Men det kan även handla om när det uppstår flera allvarliga våldsdåd på samma plats under kort tid - som vid årsskiftet 2011/2012 då en handfull dödsskjutningar ägde rum i Malmö under några veckor. Då förstärktes Malmöpolisen av ett 30-tal utredare och drygt 40 poliser som rörde sig ute på stan.
I samband med oroligheterna som startade i Husby den 19 maj är det Malmöpoliser som i stället sänts norrut.
- När det görs en begäran om förstärkning så ingår nästan alltid poliser från Malmö, säger den operative chefen Mats Karlsson.
Den tredje omgången poliser reser till Stockholm i dag. Yttre befälet Lotta Svensson kom själv hem i går efter fyra nattskift förra veckan.
- Vi har haft ansvar för Söderort i södra Stockholm och hjälp till med vanliga ärenden. Vad gäller den sociala oron har det varit väldigt lugnt. Det har varit några bilbränder och i går kastades nån flaska, annars inget.
- Att vi pratar skånska har varit en riktig dörröppnare i samtalen med ungdomar och boende. Folk frågar direkt om dialekten och sen är kontakten etablerad.
Medan Malmöpoliser förstärker i huvudstaden täcks deras frånvaro upp av att kollegor som arbetar övertid, alternativ får ändrade scheman.
- Det är klart att det påverkat vårt arbete. Men Malmö får oftare förstärkning än vad vi skickar iväg folk, säger Mats Karlsson.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen