Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Vi är här för att aldrig glömma”

Offren för massakern på Himmelska fridens torg i Peking den 4 juni 1989 hedrades i Hongkong på tisdagskvällen.

Tiotusentals trotsade regnet och åskan. Foto: Vincent Yu/APBild: Vincent Yu/AP
Protestsånger, slagord och minnestal ekade ut över Victoria Park där uppemot 150 000 människor samlades för den årliga minneshögtiden.
– Vi är här för att tända ljus och aldrig glömma grymheterna, säger Yue Wang Kwong som föddes samma år som massakern ägde rum.
Hongkong är tillsammans med Macau de enda områdena i Kina där årsdagen kan uppmärksammas öppet. Patrick Poon, verkställande sekreterare för kinesiska PEN, vars ordförande är den fängslade Nobelpristagaren Liu Xiaobo, förklarar att allt fler fastlandskineser åker till Hongkong varje år för att delta.
Det är den första minneshögtiden för massakerns offer sedan Kinas nya ledning, med president Xi Jingpin, tillträdde i mars. I Peking uppges polisövervakningen vara hårdare än vanligt och många dissidenter är satta i husarrest.
På Kinas sociala medier censureras alla ord kring Himmelska fridens torg och även bilder på stearinljus har plockats bort.

Li Peng ansvarig utåt

Dramat på och kring Himmelska fridens torg den 4 juni 1989 föregicks av omfattande ungdomsprotester i Peking under våren, samtidigt som östblocket i Europa började brytas sönder.
Tusentals ungdomar samlades i Pekings centrum sedan den reformsinnade förre kommunistpartiledaren Hu Yaobang avlidit. Hu hade avsatts som partichef två år tidigare efter andra studentdemonstrationer.
Demonstranterna blev kvar i veckor och fick stöd av allt fler i sina krav på demokrati. Natten till den 4 juni rullade stridsvagnarna mot centrum. Hundratals, kanske tusentals, människor dödades.
Högste ledaren Deng Xiaoping tros ha ansett stormningen nödvändig, men premiärminister Li Peng blev den ansvarige utåt.
Gå till toppen