Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fängelse för bilmålvakt

En av Malmös mest aktiva bilmålvakter döms till sex månaders fängelse och tre års näringsförbud.

Under två års tid har Yousif Al-Itabi, 23, ägt minst 1 855 bilar. Dessa har han antingen sålt vidare eller hyrt ut till andra mot en avgift på 300 kronor.
Själv förnekar Yousif Al-Itabi brott. Han hävdar att han har blivit utnyttjad av andra, som registrerat sina bilar på honom. Han säger sig också ha blivit både hotad och misshandlad.
Bortförklaringar, enligt tingsrätten, som pekar på allt annat som starkt talar för att Yousif Al-Itabi tillåtit inregistrering av fordon i hans namn. Samtliga registreringsbevis, totalt 1 855 stycken, har skickats till hans vid varje tid gällande adress. Det är alltså fråga om en mycket stor mängd dokument som ska ha skickats till honom. Därtill kommer fakturor och kravbrev.
”Ett angrepp mot hela systemet med registrering av bilar”, skriver tingsrätten i domen.
Trots floden av räkningar och kravbrev gjorde Al-Itabi ingenting.
Det är märkligt, anser tingsrätten, att Al-Itabi inte agerat med ”mer kraftfulla åtgärder om han mot sin vilja tagit emot en så massiv mängd post och sett sin personliga skuldbörda öka på det sätt som skett”.
Affärerna slutade med att Al-Itabi försattes i personlig konkurs i december 2011 — med skulder på 57 miljoner kronor i form av obetalda avgifter och trafikförsäkringar.
Tingsrätten anser att brottsligheten har varit grov, systematisk och av särskilt farlig art. Straffet måste därför bli fängelse.
Gå till toppen