Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förstörde dokument olagligt

Visabs ledning medger att man har förstört dokument på ett olagligt sätt.
– Vi har nu godkänt nya regler för vår dokumenthantering, säger Amar Sabri (MP), styrelseordförande i Malmö stads uthyrningsföretag. 

Amar Sabri (MP), ordförande i det kommunala bolaget Visab.Bild: Foto: Fredrik Jalhed
I mars 2012 avslöjade Sydsvenskan hur kommunens bilbolag Visab under 20 år mörkat bilförmåner och avtal till utvalda personer. Allt hölls hemligt, även för de egna revisorerna.
De avtal som fanns rensades bort efter två år, en gallring som fått hård kritik av JO, riksdagens justitieombudsmän.
"Ytterst tveksamt" och i "uppenbar strid mot kommunens föreskrifter", heter det i JO:s beslut.
Vid ett extra inkallat styrelsemöte har Visabs ledning beslutat att företaget framöver måste sköta sina handlingar "så att rätten att ta del av allmänna handlingar underlättas".
– Vi har gått igenom alla moment, säger Amar Sabri.
Enligt de nya reglerna måste anbud och leasingavtal bevaras för all framtid. En mängd andra handlingar ska sparas i minst tio år.
En av Visabs förmånstagare har varit toppmoderaten Håkan Fäldt, Visabs första ordförande och mångårig styrelsemedlem. Han tvingades lämna Visabs styrelse i april 2012 sedan Sydsvenskan avslöjat Fäldts förmånliga bilaffärer.
Håkan Fäldt har kunnat köpa ut hyrbilar via sitt privata bolag Pro Novum, i ett fall med 40 000 kronors rabatt. En rabatt som har betalats av Malmös skattebetalare.
Audin var endast en av flera hyrbilar som Håkan Fäldt först hyrt och sedan köpt från Visab.
Försäljningarna stred mot Visabs egna regler, som säger att inga bilar ska säljas till privatpersoner. Det hindret kringgicks genom att kommunen sålde bilarna till Fäldts helägda bolag Pro Novum, som sedan överlät bilarna till Fäldt. Det senaste bilköpet gick inte ens via Pro Novum, utan Fäldt ändrade själv uppgifterna kring ägarbytet med hjälp av tipp-ex. Försvann gjorde Pro Novum, in kom privatpersonen Håkan Fäldt, som skrev under och skickade in anmälan till Transportstyrelsens bilregister.
Det går inte längre att få reda på hur många, och vilka, bilar Håkan Fäldt eller andra fått hyra via Visab.
Avtal och andra handlingar kring detta har Visabs ledning hunnit gallra bort.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen