Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oklart om förorenat vatten

Fortfarande vet inte VA Syd hur problemen med dricksvattnet i Lund uppstod – kanske får man aldrig något svar. ”Det är ett detektivarbete som pågår.”

Bild: Foto: Albin Brönmark
Det var i april som det upptäcktes att en bakterie tagit sig in i Lunds dricksvatten. Lundaborna uppmanades att koka vattnet. Snart identifierades problemen till en nyanlagd ledning. Sedan den togs ur bruk har vattenkvaliteten varit bra.
– Det är ett detektivarbete som pågår. Man går igenom byggskedet noggrant för att se om det uppstod problem. Arbetet hittills visar inga konstigheter som kan förklara varför det har uppstått den typen av problem. Så vi kan inte säga: det var det här som gjorde det, säger Maria Nordblad Stålgård, informatör på VA Syd.
Att ledningen är avstängd skapar inga problem med varken kvalitet eller tillförsel av dricksvatten i Lund idag. Ledningen är byggd för framtida behov med tanke på att Lund växer. Den ska nu rengöras ordentligt.
– Det är ett ganska komplicerat arbete när det gäller en nedgrävd ledning. Den måste rengöras på ett sätt som orsakar så lite störningar som möjligt men också gör så mycket nytta som möjligt, säger Maria Nordblad Stålgård.
Har man gett upp hoppet om att hitta förklaringen till vad det var som hände?
– Nej, det kan man ju inte göra. Men man måste ju rengöra ledningen. Och när den väl har blivit ordentligt rengjord och man får provsvar som visar bra prover – ja, då har man ju närmat sig ett svar som säger att det har varit något i ledningen. Men att få svar på hur det har kommit dit därhän, det vet jag inte om man någonsin kan få svar på.
Bakterien identifierades som Rahnella aquatilis. Den förekommer i sötvatten och jord.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen