Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Boule och schack på krogen

Bowling, quiz och dart har fått konkurrens. 

Strålande sol och högsommarvärme gör det trångt mellan borden. I utebarens skugga hänger kompisarna Fredrik Lindqvist, Claudia Cuellar och Anton Hallström. Boulebaren i Malmö har haft öppet en vecka och de har redan hunnit med mer än ett besök.
– Det här är fantastiskt. Det blir ett naturligt och avslappnat sätt att umgås på och ingen behöver fixa en massa. Jag bor här intill och det behövdes något som kunde lyfta torget, säger Fredrik Lindqvist.
– Jag tror att vår generation som har rest en hel del har mer kontinentala vanor än våra föräldrar och vi vill ses i mer neutrala miljöer. Det blir ett bra komplement till att ses hemma hos någon och äta gryta, säger Anton Hallström.
Den gula byggnaden på Drottningtorget var från början husarernas ridhus. Sedan har den bland annat används som saluhall och vagnmuseum.
– Vi är en ny mötesplats i Malmö med ett enkelt koncept: mat och boule, säger Arvid Falk, boulebarchef i Malmö.
Han beskriver boulen som socialt engagerande och att det är ett enkelt sätt för folk att mötas på.
– Jag vill inte jämföra oss med bowling, vi är något helt annat. Men jag tror det finns en efterfrågan av att komma iväg och göra något mer än att bara ta en öl och det kan man göra här, säger Arvid Falk.
Finns det någon fara med att dricka alkohol och spela boule?
– En miljon fransmän kan inte ha fel. Jag skulle säga att skaderisken är väldigt liten.
Det är långt ifrån bara boende i området som är på plats. Fyra av utebanorna har fyllts med ett gäng kollegor som har sommarfest. Peter Kowal har gått all in på det franska temat med vit skjorta, scarf, basker och mustasch. Han har till och med ett bröd med sig, en baguette.
– Oavsett om man är ung eller gammal kan man vara med på samma villkor. Det blir ju inte som bowling som kan vara lite svårt för barn, säger Peter Kowal.
– Ja, det blir ett bra komplement till bowling och det är kul med ett nytt koncept som bar och boule, säger Petra Sigurdh.
Efter regelgenomgången delas de in i åtta lag. Sen kastas kloten hej vilt på banorna.
Snart kan Malmöbor inte bara spela boule mellan tuggorna, de kan också få cykeln servad medan de sippar på en espresso när Bianchi Café öppnar i Kvarteret Caroli i slutet av augusti. Bianchi Café är en kombinerad cykelbutik, verkstad och kafé med italienskt kök och finns i Stockholm sedan 2010.
Konceptet finns även i Sälen, Tokyo och Sidney. Idén var att förena Italiens historia av bland annat mat och dryck med det italienska cykelmärkets historia.
– Idén är att skapa en liten samlingspunkt. Man kommer dit, unga som äldre, upplever kombinationen och får en stark känsla av Italien, berättar ägaren Salvatore Grimaldi.
Kan det hända att gästerna spontanfylleshoppar något efter en öl?
– Det tror jag inte. Det är nog kloka män och kvinnor. Spontanköp råkar vi alla ut för.
I Lund har restaurang Schack mat serverat husmanskost och arrangerat schackturneringar sedan april i år. Deras slogan är ”med en meny som gör dig matt”. Restaurangdelen har blivit som ägaren Håkan Willard hade tänkt sig, även om kvällarna går lite trögare än luncherna, men schackbiten har inte blivit någon omedelbar succé. Två till fem spelare har kommit per gång.
– Det är svårt att locka ihop de etablerade spelarna med nybörjare. De är lite rädda för varandra. Det har gått så smått, men det har inte blivit full rusning ännu, säger ägaren Håkan Willard, som själv är schackspelare på hobbynivå.
Att öppna schackrestaurang var en dröm som han länge hade haft. Utomlands ser man ofta folk som spelar schack på kaféer, medan många schackklubbar i Malmö och Lund finns i källarlokaler, tänkte han. På Schack mat kan spelarna sitta i ljusare lokaler och samtidigt ta en bit mat och en öl.
Både nybörjare och erfarna schackspelare från en schackklubb har kommit, men inte samtidigt. Det har också kommit ett gäng en gång i veckan och spelat Alfapet.
Hur påverkas schackspelet av alkohol?
– En del kanske tänker friare efter en eller två öl, men det låter jag vara osagt. Tanken är att det ska vara en väldigt avslappnad schackturnering där man kan ta en öl eller glas vin till. Men om man blir bättre eller sämre av alkohol vet jag faktiskt inte.

12 andra temakrogar runtom i världen

1. Ängavallen.
Strax söder om Vellinge.
Erbjuder guidad safari bland killingar, kalvar och griskultingar i samband med söndagsbrunchen.
2. Mojo Spa.
Chicago.
Ett spa som erbjuder brunch till manikyren eller pedikyren på söndagar.
3. The Laundromat Café.
Tre ställen i Köpenhamn och ett i Reykjavik.
Här kan man ta en fika eller äta middag och ta en öl medan man väntar på att kläderna blir rena i ställets tvättmaskiner. Tre av ställena har också ett lekområde för barn.
4. Tjoget.
Stockholm.
Består av barberarsalong, restaurang Linje Tio och patisserie.
5. Barbro.
Stockholm.
En blandning av bistro, bio och bar. I resturangens källaren finns en biobar där filmer visas i samarbete med biograf Bio Rio.
6. Beauty Bar.
New York.
Erbjuder martini och manikyr för tio dollar.
7. Restaurang Räkan.
Göteborg.
Här kan man köra radiostyrda räktrålare i en bassäng fram till bordet. På trålarna finns räkorna man har beställt.
8. Dr. Pong.
Berlin.
En bar i Prenzlauer Berg med pingisbord.
9. Cat Café Nekorobi.
Tokyo.
Kafé med tolv katter som gästerna kan klappa.
10. Modern Toilet Restaurant.
Taiwan.
Inredd som ett badrum. Här sitter man på toalettstolar och äter ur skålar formade som klosetter.
11. Unsicht bar.
Berlin.
Sinnena prövas i denna mörklagda restaurang.
12. Ithaa Undersea Restaurant.
Maldiverna.
Restaurang fem meter under vattenytan där man kan titta på korallrevet genom glasfönster medan man äter.
Gå till toppen