Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Jag har fått ihop hela min kropp”

Guldmedaljer och segrar gav aldrig tillräcklig tillfredsställelse. Anette Nilsson Pavlovic sökte något annat och fann en 60-årig mästare som kunde visa vägen till harmoni och ständig utveckling.

”Karate är mindfullness fast på turbo”, säger karateinstruktören och psykologen Anette Nilsson Pavlovic. Här utövar hon sporten på sin egen karateklubb på Dammfriskolan.Bild: Foto: Lars Brundin
Livet har i stort sett alltid bara handlat om karate. Men trots att Anette Nilsson Pavlovic som 20-åring var mitt i en framgångsrik karriär hade hon svårt att känna sig nöjd. Hon tyckte allt sämre om att tävla och kände att det varken var rättvisande eller utvecklande.
– Trots att jag stod där på pallen med medaljerna kände jag: Är detta allt? Idag förstår jag att jag sökte något annat och att jag letade på fel ställe, säger hon.
Förändringen kom 1987 när hon besökte London och en karateklubb i Crystal Palace. Den japanske mästaren Taiji Kase var inbjuden och det som Anette Nilsson Pavlovic fick se förändrade allt.
Kase sensei bollade runt med två tvåmeterskillar, som nyligen vunnit EM och World Games, och fick dem att flyga som vantar i träningslokalen.
– En liten 60-årig gubbe, 1,60 lång och tjock som en tunna. Han var ett geni. Han kunde göra extraordinära saker och han såg inga gränser, men det förstod jag först långt senare, säger Anette Nilsson Pavlovic.
Efter mötet med Kase sensei lade hon allt mindre tid på tävlandet och fokuserade istället på den andliga och ursprungliga karaten som har som syfte att kultivera utövaren. Karaten som tidigare hade varit en sport utvecklade sig nu till en konstform och en livsfilosofi för henne.
Hon reste över hela Europa för att ta del av Kase senseis undervisning och de utvecklade snart också en vänskaplig relation som höll till han avled 2004. Anette Nilsson Pavlovic valde att praktisera och fördjupa sig i Kase Ha, Kases sätt, som har sitt ursprung hos samurajerna.
Karategrenen har inget med kampsport att göra utan handlar om att utvecklas och att flytta fram sina egna gränser genom träning och kultivering.
– Det var det här jag hade sökt och det gjorde att det i stort sett blev omöjligt att fortsätta tävla. Hur ska du kunna tävla mot andra i din egen utveckling? Fungerar det att tävla i karaktär, harmoni, kraft, beslutsamhet och emotionellt djup? Nej, det går inte.
I Kase Ha gäller det att lära känna och kontrollera sin kropp. Allt i en strävan att flytta fram gränserna för vad du kan klarar av.
– Det handlar om att leva utan begränsningar och hitta känslan av att vara väldigt levande. Jag märker hur jag förändras av den och hur jag åldras i en långsammare takt än andra. Det fysiska är en del, men även att fortsätta vara nyfiken och vara intellektuellt levande och att inte stelna. Skulle jag sluta med det skulle jag lika bra kunna ställa tofflorna, säger hon.
När det gäller meditation och mindfullness ser Anette Nilsson Pavlovic, i sin professionella roll som psykolog, tydliga paralleller till karategrenen som hon praktiserar.
– Fast i karaten är processen mycket högre. Det är mindfullness fast på turbo, säger hon.
De senaste femton åren har hon varit instruktör. Hon fäster särskilt stor vikt vid att utveckla andra karatekas och anlitas både i Sverige och utomlands. Som medlem i Kase Ha Shotokan Ryu Karate do Academy för hon den japanske mästarens kunskap, etik och förståelse vidare och hon känner ett stort ansvar.
– Inom karaten finns det något som heter Gi, som syftar till ansvaret som kartekan har att föra allt vidare. Det är en självpåtagen plikt och vem är jag om jag undanhåller detta för andra, säger Anette Nilsson Pavlovic, som för ett och ett halvt år sedan startade sin egen karateklubb i Malmö.
Där tränar hon personer mellan fjorton och sextio år med nybörjare i alla åldrar.
– Till skillnad från andra sporter är din tid aldrig förbi här. Andra kanske känner att deras fysiska styrka ”peakar” i en viss ålder och sedan bara blir svagare. Så är det inte här. Även om mina muskler är mindre idag så är jag mycket starkare eftersom jag har fått ihop hela min kropp. Jag agerar mycket friare och det gäller inte bara när jag praktiserar karate utan hela tiden vad jag än gör.

Anette Nilsson Pavlovic

Ålder: 46 år.
Bor: Vid S:t Knut i Malmö.
Intresse: Familj, vänner.
Gör: Egen företagare och psykolog. Karateinstruktör.
Familj: Gift med Elvis och har två söner, Mateo, 5 år, och Elio, 3 år.
Aktuellt: Ska senare i år uppgradera sig från svart bälte tredje dan till svart bälte femte dan i Cádiz. Det är sjutton år sedan hon gjorde en uppgradering senast.
Meriter: Började praktisera karate 1976 och tog under sin period som elitidrottare femton SM-medaljer varav sju guld och sju NM-medaljer varav tre guld. I World Shotokan Cup vann hon ett guld, ett brons och en utmärkelse för bästa prestation.
Gå till toppen