Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dags för ”Sommarkväll”

”Sommarkväll” med Anne Lundberg är tillbaka. Denna gång från Malmös Västra hamnen.

”Utmaningen är att få samtalet levande och gästerna att prata med varandra”, säger Anne Lundberg, som gillar talkshowformatet i ”Sommarkväll”. I år spelas halva säsongen in i Malmö, andra halvan i Göteborg med Rickard Olsson.Bild: CARL-JOHAN SÖDER/SVT
Anne Lundberg ledde ”Sommarkväll” 2009 och 2010, men då från Ystad saltsjöbad.
– Nu har vi flyttat inspelningarna till vårt tv-hus i Malmö. Vi kommer att sitta på trädäcket. Så från fagra Österlen blir det nu lite mer industrisemester, kan man säga, med Kockums gamla tegelfabriker i bakgrunden och förhoppningsvis lite båtar, säger hon.
Fem program kommer att göras med Lundberg från Malmö, de andra fem med Rickard Olsson från Göteborg.
Nytt för i år är också att talkshowen har ett eget husband, i Skåne blir det Damn! som bjuder in en ny musikgäst varje vecka för ett musikaliskt möte. Bland gästerna finns politiker, näringslivsprofiler, författare och nöjesprofiler.
– Vi försöker också ha okända gäster som har en intressant historia, som Eva Wrige, som är gäst i ett av sommarens program. Hon hoppade av som nunna i Karmelitorden efter 30 år, säger Anne Lundberg.
Till premiärprogrammet 15 juni får Anne Lundberg besök av Jerry Williams, mor och son Maria och Anton Lundqvist samt den danska Eurovision Song Contest-vinnaren Emmelie de Forest. Precis som i ”Skavlan” slår sig samtalsgästerna pö om pö ner hos programledaren, och förväntas stanna kvar och prata med övriga gäster under programmets gång.
– Det är då det svänger som bäst, sedan kan man inte tvinga folk att prata med varandra, det måste komma spontant. Tanken är att man får till ett gemensamt samtal ur olika perspektiv.
Vad tilltalar dig med talkshow-formatet?
– Jag är väldigt förtjust i det, att blanda allvar och djup med lättsamma och lustfyllda samtal. Jag ser själv alltid ”Skavlan”. Vissa gäster känner man alltid mer för än andra, förstås.
Hur gör du för att på kort tid få ut det mesta möjliga ur en gäst?
– Jag tror på genuin nyfikenhet, att såklart vara otroligt förberedd och påläst, men samtidigt vara närvarande och följa samtalet och låta det gå sin egen väg. Att samtalet får ta vägen i en annan riktning än vad jag hade tänkt mig.
Vilka sorts samtal är du då ute efter?
– Sådana där man får reda på något man inte visste förut, en spännande historia som är bra berättad och gärna att man får veta något man inte kände till om en gäst.
Hinner gästerna prata till punkt?
– Det är alltid en frustration det där, att tiden inte räcker till – det ligger i yrkets natur. När man väl sitter där vill man ju att det ska fortsätta så länge som möjligt. Men det är ett givande och tagande, sändningstiden är trots allt 60 minuter och inte sedan Lasse Holmqvists tid har vi haft en öppen sluttid på ett program.
När man ser dig i rutan är det tydligt att du går igång på människor. Varifrån kommer nyfikenheten?
– Det är nog ett personlighetsdrag. Jag har alltid velat ta reda på saker, hur gick det till, vad har du varit med om? En genuin nyfikenhet som präglar min fritid också. Det kan ju vara jobbigt med folk som hela tiden måste fråga och veta mer, haha. Och jag är en liten vallhund, jag har ett konstant behov av socialt umgänge.
Du har varit julvärd och i år ledde du nationaldagsfirandet. Hur tänker du kring detta att vara folkkär?
– Det är roligt att få ett sådant förtroende. Jag kan bara vara mig själv, och inte någon annan. Som Oscar Wilde sa: ”Var dig själv, alla andra är redan upptagna.” Jag har många fel och brister, men jag är ganska onervös. Händer det något, att jag snubblar eller något går fel, försöker jag inte skyla över det. Det är ju ändå bara tv och det gäller att ha lite perspektiv på sig själv.
Du inledde din tv-bana som samhällsjournalist. Kan du sakna den typen av journalistik?
– Ja, det kan jag göra. Sedan tycker jag att jag tangerade samhällsjournalistiken med ”Himlen kan vänta” och även med annat jag gör. Jag gör sällan ren underhållning utan folkbildande program. Jag ser mig främst som journalist, jag skulle aldrig presentera mig som programledare. Och vem vet, jag kanske blir samhällsjournalist igen? Jag tycker det är en styrka att kunna byta genre. Att både kunna berätta om missförhållanden och människor som råkar illa ut, men också om det mer lustfyllda. Det är ett privilegium att ha ett ben i varje värld.
Hur blir din sommar?
– Det blir mycket, först gör jag ”Sommarkväll” och sedan i augusti åker vi ut på turné med ”Antikrundan” som vanligt, vi är som ett kringresande teatersällskap som drar från stad till stad. Vi möter så fantastiska människor, till vilken ort man än kommer går folk man ur huse och står och köar i timmar. Mellan ”Sommarkväll” och ”Antikrundan” blir det en kort semester, då är vi ett gäng kamrater från Journalisthögskolan som alltid bor på samma pensionat i Grekland.

Anne Lundberg

Född: 1966 i Skurup.
Bor: Skivarp.
Bakgrund: Journalisthögskolan i Göteborg. Reporter på Rapport och ”Uppdrag granskning”. Headhuntades till ”Antikrundan” 2001, där hon är kvar. Har bland annat lett programmet ”Himlen kan vänta” om människor som fick diagnoser om dödliga sjukdomar och totalt fem säsonger av ”Landgång”, matlagningsprogrammet till sjöss. Julvärd i SVT 2007, sommarvärd i radions ”Sommar” 2004.
Aktuell: Årets nationaldagsvärd i SVT. Programleder ”Sommarkväll” från Malmö. Ger sig som vanligt ut på vägarna i sommar för ”Antikrundan”-turné.
Utmärkelser: Årets skåning 2009. Tv-priset Kristallen för bästa kvinnliga programledare 2008, 2010 och 2011.
Sommarkväll: Leddes av Anne Lundberg 2009 och 2010. 2011 spelades programmet in i Stockholm med en rad olika programledare, som turades om. I år blir det fem program som görs av Anne Lundberg i Malmö och fem program med Rickard Olsson från Göteborg.
Några av gästerna till programmet i Malmö: Ane Brun, Sven Nylander, Jerry Williams, Tina Nordström, Samir Abu Eid, Rolf Lassgård, Nermina Lukac och Edda Magnason.
Gå till toppen