Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Kyrkan vill stoppa ”barnamord”

Vid ingången till Sankt Aleksandar Nevski-kyrkan i stadsdelen Dorcol i centrala Belgrad sitter en affisch föreställande en kvinna som vårdslöst slänger en bebis över axeln. ”Välj livet!” uppmanar rubriken.
Att stoppa alla aborter är nu den serbisk-ortodoxa kyrkans officiella linje. När högsta kyrkomötet i veckan avslutades meddelade kyrkan att den tagit ställning för ett generellt förbud, förutom när det finns särskilda medicinska skäl.
Kyrkan använder uttrycket barnamord” när de i sitt pressmeddelande beskriver hur antalet aborter i Serbien årligen går att jämföra med att befolkningen i en mindre stad skulle försvinna. Den officiella siffran är 23 000 aborter per år, men det antas finnas ett stort mörkertal och att antalet i själva verket är upp emot sex gånger så stort.
I Jugoslavien reglerades aborträtten redan 1952, och idag säger lagen att en kvinna har rätt till abort fram till den tionde graviditetsveckan. Serbiens hälsominister gick också omedelbart ut och försvarade lagstiftningen som svar på kyrkans pressmeddelande.
I samband med Jugoslaviens sönderfall och slutet på socialismen har de religiösa samfunden i regionen fått starkt inflytande. Trots att länderna är sekulära är de religiösa samfunden mycket närvarande i politiken i hela regionen.
85 procent av serberna kallar sig ortodoxa kristna. Men kyrkan är inte nöjd med sina anhängare – i pressmeddelandet varnas de för att sekularisering, kommersialisering och pseudoreligiositet bidrar till moraliskt förfall.
Risken är nog ändå liten att kyrkans utspel leder till lagändringar. Men det bidrar säkert till att skapa mer skam kring beslutet att göra abort.
Gå till toppen