Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Öppna börsen för en idrottstalang

Felix Rosenqvist finns på marknaden. Investera i den lovande racerföraren och få en andel av hans inkomster de närmaste åtta åren. Så lyder konceptet.

– Folk kan vara involverade i en idrottare och känna sig delaktiga. I stället för att bara vara med och sponsra som vanligt. Det är en helt annan grupp av människor som kan vara med, säger Felix Rosenqvist, 21 år.
Claes Holmström är vd för Trade in Sports, företaget som står bakom idén med att sälja och köpa andelar i idrottare. Ungefär som att handla med aktier, men ofta har idrottsinvesterare en mer avspänd inställning till ekonomisk avkastning.
– Inom golf, tennis och motorsporten har det länge varit vanligt att ett fåtal förmögna människor har gjort den här typen av investeringar, säger han.
– Vi har tagit det till en online-plattform och gjort det tillgängligt för dem som kan investera ett par hundra kronor eller ett par tusen, fortsätter han.
Talangerna som vill avancera får kapitaltillskott och kan nå sina drömmars mål. Investerarna får del av framtida inkomster.
Och Trade in Sports tar en administrationsavgift.
Så är tanken.
I ungefär ett år har Trade in Sports varit aktivt på internet. I augusti blev Alexander Björk den förste börsnoterade golfspelaren.
I veckan stod det klart att man kan investera i den elvaårige göteborgaren Rasmus Lindhs planer på formel 1.
– Motorspåret är lite allt eller inget. Det finns formel 1 och ett par andra klasser där man tjänar pengar. Når man inte dit är det bara kostnader, säger Claes Holmström.
Felix Rosenqvist är till största delen uppvuxen i Värnamo och tillbringar det mesta av sin racerfria tid i Småland, men har föräldrarna i Malmö och är också skriven här.
Han har kommit en bit på färden mot formel 1. Under den första helgen i juni vann han tre race i formel 3-tävlingen i Österrike.
– Jag har bättre förutsättningar än någon annan i Sverige. Jag har bra vägar in i formel 1-cirkusen, även om det är jättesvårt att ta sig dit, säger Felix Rosenqvist.
För att hålla drömmen vid liv måste han dra in egna pengar till satsningen. I år handlar det om två miljoner kronor.
Felix Rosenqvist betonar att Trade in Sports-projektet hittills utgör en liten del.
Upplägget med företaget ser ut så här: når satsningen via Trade in Sports upp till maxbeloppet 3,75 miljoner kronor ska Felix Rosenqvist ge tillbaka 15 procent av sin lön de närmaste åtta åren till investerarna.
Den totala investeringen styr återbäringen. Dras exempelvis halva maxbeloppet in handlar det alltså om 7,5 procent.
Två förutsättningar finns: Rosenqvist måste tjäna minst en miljon kronor om året och nå en av klasserna, där förarna tjänar pengar.
Formel 1 är flaggskeppet i den världen med topplöner på cirka 200 miljoner kronor per år.
Än så länge har investeringen i Felix Rosenqvist långt kvar innan den slår i taket på 3,75 miljoner kronor, eller som Claes Holmström uttrycker det: I nuläget är den väsentligt mycket mindre.
När blir Trade in Sports ett lönsamt företag?
– Vi har en lång horisont på vårt företag. Vi vill skala upp det här så det mer eller mindre blir en standardlösning för alla lovande idrottare, säger Claes Holmström.
Felix Rosenqvist är ett undantag, men finns inte risken annars att ni inte får de absolut största talangerna, eftersom som de fixar sina pengar ändå?
– Det är en kommunikationsutmaning att få de bästa. Vi vill nå dem som inte direkt har kapitalbehov, men vill ta in investeringar för att minska den finansiella risken i verksamheten, säger Claes Holmström.
Nästa år kan Felix Rosenqvist börja tjäna pengar. Han siktar in sig på DTM (Deutsche Tourenwagen Masters) som är en språngbräda till formel 1.
– Det är en serie där alla får betalt och jag behöver inte få ihop några pengar själv, säger han.
Felix Rosenqvists aktier stiger i så fall.

Karriärer till salu

På Trade in Sports kan man köpa och sälja andelar i idrottare och travhästar.
Här är investeringsobjekten i dagsläget:
Benny Ahlenbäck Golf
Sara Ardström Golf
Alexander Björk Golf
Jonathan Fransson Golf
Rasmus Lindh Bilsport
Felix Rosenqvist Bilsport
Andreas Siljeström Tennis
Wild Life Travhäst
Gå till toppen