Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Kampen mot kraftverket enade byn

När civilingenjören och fågelskådaren Peter Elfman, 47, flyttade till Väggarp för tolv år sedan fanns ett byalag som höll på att tyna bort.
Men hösten 2005 tog det fart. Då bildades ett nätverk som motsatte sig planerna på ett nytt kraftvärmeverk i Örtofta.

Nätverket vann halva striden eftersom det inte blir någon halmpanna i det snart färdigbyggda verket.
Men den stora vinsten blev sammanhållningen bland invånarna i Örtofta och grannbyarna Väggarp och Toftaholm.
– Både arbetet med att stoppa kraftvärmeverket och vår förskola Toftabo med 37 barn stärker fortfarande sammanhållningen, säger Peter Elfman.
– Hundägare och andra som är ute och promenerar träffas ofta och pratar. Och till scouternas julmarknad och kräftskivan på Fasanvägen kan det komma uppemot hundra personer. Det stärker bykänslan.
När vi går över den gamla stenbron upp mot Örtofta kyrka och Väggarp, pekar Peter Elfman in mot dungen där Örtofta slott ligger och ger ägarna en eloge.
– Jag tycker det är bra att de håller den fina naturen runt slottet öppen, säger han. Dessutom hyr de ju ut lokaler till bröllop och annat vilket också ger lite liv i trakten.
Peter Elfman arbetar i Lund där han och familjen bodde tidigare. Dottern går i skolan i Lund medan hustrun arbetar i Malmö.
– Visst är det bra att ha en pågatågsstation i Örtofta, fortsätter han. Den underlättar pendlingen. Men som boende på landet är man ändå alltid bilberoende. Inte minst när man ska handla hem mat efter jobbet.
– I Örtofta finns ju förutom Britas kiosk och en pizzeria inga mataffärer kvar.
Peter Elfman räknar med att en tredjedel av byns cirka 75 hus har bytt ägare under de tolv år han har bott i Väggarp.
Det tycker han visar att en charmig och attraktiv liten by kan få nya invånare utan att bygga ut med stora nya villamattor.
– Vi som uppskattar att bo här begär inte så mycket av Eslövs kommun, säger han. Men visst kunde stationsområdet i Örtofta snyggas upp. Bullerplank skulle också vara bra.
– Vi har även en mycket dålig träbro vid Bråån där cykelbanan mot Väggarp och Lilla Harrie går.
Sist men inte minst vill Peter Elfman lyfta fram området som fågelparadis.
Bland annat satte en spetsstjärtad snäppa från tundran i nordöstra Ryssland Örtofta på kartan när den under ett dygn 1999 och ett dygn året efter vilade upp sig i Sockerbrukets dammar.
– Ni måste prata med Brita i kiosken också, säger han innan vi skiljs åt. Brita känner alla i trakten.
När vi kommer fram till kiosken har den redan varit öppen ett par timmar. Men det är glest med kunder.
– Vi har nog haft bättre dagar här, ler Brita Nilsson, 79. Men visst går det fortfarande runt. Vi har öppet mellan klockan 8 och 21. Så under den tiden dyker det förstås upp kunder. Men de var fler förr.
Det sägs att kiosken är traktens samlingsplats och att du känner alla här?
– Eftersom jag arbetat i kiosken i 63 år känner jag förstås en del, svarar hon. Men många nyinflyttade har jag väl inte så bra koll på. Dessutom bor jag numera i Igelösa.
Blir det inte långa arbetsdagar?
– Nej då, det är ingen fara. Min dotter och jag delar på jobbet så det går bra. Idag har vi förresten också rabarberkaka med vaniljsås som hon bakat.
Att 80-årsdagen närmar sig betyder inte att Brita Nilsson ska dra sig tillbaka. Det förstår vi när ett Pågatåg viner förbi i minst 150 kilometer i timmen och tystar fågelsången.
– Jag tror mig tillhöra en bra årgång, skrattar hon. Så ett tag till håller vi nog på.

Här finns landets sista sockerbruk

Örtofta med Väggarp och Toftaholm ligger utmed Södra stambanan, halvvägs mellan Eslöv och Lund, och har hållplats för pågatågen.
Örtofta stationshus revs på 1970-talet.
Området har cirka 550 invånare och ligger vid Brååns och Kävlingeåns sammanflöde.
I Örtofta finns Sveriges enda sockerbruk, som dessutom är Nordens största. I byn bygger nu Lunds energi och Eslövs kommun ett stort kraftvärmeverk.
Den tidigare banvallen mellan Örtofta och Lilla Harrie i Kävlinge kommun används idag som gång- och cykelväg.
Fotbollsklubben Örtofta IS bildades 1922.
Källor: Eslövs kommun, Nationalencyklopedin och Wikipedia.
Gå till toppen