Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: "Ska man behöva hoppas på en svensk varslare?"

Det finns enormt mycket att tacka varslare som Edward Snowden och Bradley Manning för. Det skriver Peter Sunde Kolmisoppi.

Peter Sunde.Bild: Arkivfoto: Hussein El-alawi
Edward Snowden har avslöjat en av de största övervakningsskandalerna i modern historia. Amerikanska staten har en konstant övervakning av i stort sett alla kommunikationsplattformar människor är på idag. Oavsett nationalitet, vilket land de befinner sig i eller om de har begått något brott. Miljarder av personer finns antagligen i USA:s register. De amerikanska myndigheterna har full insyn i Facebook, Google, Apple, alla stora bolag som har någon form av personlig information.
Många internetaktivister har länge haft en misstanke att det förhåller sig som Edward Snowden nu avslöjar. Vi har vetat om delar av övervakningen. Men det stora är att en person från insidan har läckt officiella dokument som visar exakt hur det hela hänger ihop. Edward Snowden har varit ansvarig för internetsäkerhet inom CIA. Och de senaste fyra åren har han arbetat för företag som USA:s nationella säkerhetstjänst (NSA) använt sig av.
I en intervju som the den brittiska tidningen The Guardian har gjort kan man lyssna på Snowdens historia. Där berättar han varför han bestämde sig för att läcka. Det är lite som den klassiska scenen i science fiction-filmen The Matrix, där huvudpersonen Neo får välja mellan ett rött eller blått piller. Det ena låter dig vara kvar i den falska verkligheten, The Matrix, det andra ger dig möjligheten att ta dig utanför och se hur världen egentligen ser ut. Och det är ingen vacker syn.
Med kunskap om hur saker fungerar kan man börja diskutera de problem den hemliga övervakningen av människor kan medföra. Det finns enormt mycket att tacka varslare som Edward Snowden och Bradley Manning för. Manning är åtalad på 22 punkter för att ha läckt 700 000 hemliga dokument till webbsajten Wikileaks när han tjänstgjorde som underrättelseanalytiker i Irak. Dessa människor står inte ut med att se vad som händer i världen och offrar därför sina liv.
Allt oftare varnar varslare för saker som händer i västvärlden, speciellt i USA. När oljan sinar har information seglat upp som den nya världens mest åtrådda vara. Personinformation kan generera mycket kunskap och därmed stor kontroll.
I Europa är det lika illa som i USA. EU har trots stora protester klubbat igenom datalagringsdirektivet som tvingar kommunikationsleverantörer att spara sina kunders kontakter och till exempel information om var de befinner sig. I Sverige tvingades FRA-lagen igenom efter vad man närmast kan beskriva som hot från statsministern mot de riksdagsledamöter som tänkte rösta mot (och därmed kunde välta lagen). FRA hade redan innan lagen var klubbad fått pengar till att köpa världens då femte största stordatorsystem, för att kunna övervaka all trådburen kommunikation som passerar Sveriges gränser. Efter omfattande protester gav regeringen några löften om hur systemet skulle begränsas. Nu efter ett par år finns det knappt några spår av det regeringen lovade. Faktum är att det är ännu värre än vad många 2009 var rädda för.
Snowden säger det så bra i intervjun för The Guardian. En dag kommer en ny regering, som ser nya hot. Den kommer kräva mer makt för att möta dessa hot. Den kommer använda alla tillgängliga medel för att nå dit. Att spara människors privata information kommer att leda till missbruk.
Det är ingen tvekan om att världen förändras. Attackerna den 11 september 2001 ledde till att amerikanska myndigheter kan gå förbi demokratiska beslut. Det är med hjälp av sådana beslut USA har fått för sig att det är ok att spara all information som finns om alla människor. Landet som så många världen över hyllar som "the land of the free" blir allt mindre fritt.
De system som finns i Sverige för att övervaka människor är lika kraftfulla som de amerikanska. Politiskt har Sverige gått från att vara socialdemokratiskt till att vara borgerligt. I riksdagen finns numera också ett rasistiskt parti som växer sig allt större. Om det får regeringsmakten kanske det har andra ändamål för de register som myndigheterna har samlat in. Allt från PKU-registret som innehåller nästan alla svenskföddas DNA, till FRA-registret som vanliga människor inte har insyn i.
Ska man behöva hoppas på en svensk varslare?
Min lärare i historia på högstadiet sade något väldigt klokt och enkelt:
Att se in i framtiden är ganska lätt, det är bara se vilka fel människor begått förut och förvänta sig att det kommer ske igen. Ta Östtysklands Stasi som ett varnande exempel.
Peter Sunde Kolmisoppi
Peter Sunde Kolmisoppi är en av grundarna av fildelningssajten The Pirate Bay och kandiderar för Piratpartiet Finland till nästa års EU-parlamentsval.
Gå till toppen