Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Semestern i fara på Sus

Om sjukhusanställda inte anmäler sig frivilligt för extraarbete i sommar kommer personal att beordras in. ”Vi har inget val”, säger sjukhuschefen.

Jan Eriksson.Bild: Foto: Marie Ullnert/Pressbild
Sjukhusanställdas sommarledighet är i fara. Fyratusen arbetspass om åtta timmar saknas för vad sjukhusledningen ser som en rimlig bemanning under sommaren. Det innebär ändå femtio vårdplatser färre än vad sjukhuset hade förra sommaren.
– Just nu står vi med en bemanning som innebär åttio vårdplatser färre än i fjor. Det är orimligt av både patientsäkerhetsskäl och arbetsmiljöskäl. Vi ber våra medarbetare att boka sig för extra arbetspass eller skjuta på en semestervecka. Att ställa sig till förfogande för patienterna och för kollegorna, säger sjukhuschefen Jan Eriksson.
Situationen beskrivs från fackligt håll som fullständig katastrof. 
– Så illa har det aldrig varit förut, säger Vårdförbundets Mats Runsten.
Den som anmäler sig frivilligt fram till den 14 juni erbjuds högre timlön, eller 5 000 kronor för en förskjuten semestervecka. Dessutom slipper personen då att bli beordrad arbete. Om inte tillräckligt många anmäler sig återstår beordring av övertid eller förskjuten semester, men då gäller inga stimulansåtgärder.
Från facklig sida tycker man att tvångsåtgärder ska användas bara när det är oförutsedda händelser som skapar en kris. Och dit räknar inte Vårdförbundet sommar och semester. 
Sjukhuschefen Jan Eriksson säger att han inte har något val. Personal kan komma att beordras jobba extra i sommar.
Det är en lösning som inte imponerar på Vårdförbundets Mats Runsten. Han uppger att den som skjuter upp en sommarsemester har svårt att ta ut den under resten av året. Hans medlemmar, sjuksköterskor och barnmorskor, har redan innestående semester motsvarande 300 miljoner kronor. til det lägger han några miljoner i inarbetad övertid.
Region Skåne kommer att arbeta annorlunda under sommaren. Sydsvenskan berättade i går att inlagda gravida i Malmö kommer att flyttas till Lund. Akutpatienter prioriteras och alla patienter från Ystadsområdet som inte specifikt behöver behandlas på Sus kommer att remitteras till Kristianstad.
– En sjuksköterska  får ansvara för 10-15 patienter. Det är inte acceptabelt under resten av året, men på sommaren ska det tydligen gå. Om någon blir sjuk faller hela korthuset, säger Mats Runsten.
– Vi kommer att skjuta på alla behandlingar som går att skjuta på till efter sommaren, säger Jan Eriksson.
Gå till toppen