Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sex med djur förbjuds

Att ha sex med djur förbjuds. Regeringen lägger till slut fram ett förslag om förbud mot tidelag som oppositionen länge efterlyst, rapporterar Ekot i SR.

I dag omfattar djurskyddslagen sexuella övergrepp på djur som innebär att djuret lidit fysisk eller psykisk skada, vilket kan vara svårt att bevisa.
Straffet för att ha sex med djur föreslås bli böter eller fängelse i högst två år. Lagen föreslås träda i kraft den 1 januari nästa år.
I slutet på november 2011 kom den utredning som regeringen låtit göra där bland annat ett tydligt förbud mot alla former av sexuellt utnyttjande av djur föreslogs. Sedan dess har det kommit in drygt 300 remissvar som sammanställts, och nu är lagförslaget alltså klart.
TT har tidigare rapporterat att lagskärpningen har haft brett stöd i riksdagen. Miljö- och jordbruksutskott har krävt ett snabbt förbud mot alla typer av sexuella övergrepp mot djur.
Det tidigare förbudet mot tidelag i Sverige upphävdes 1944, med motivet att inte längre kriminalisera sexuella läggningar.
På grund av mörkertalet är det svårt att säga hur vanliga sexuella övergrepp mot djur är. Dåvarande Djurskyddsmyndigheten undersökte saken under perioden 2000–2005. Då rapporterades 226 fall av tidelag. 115 av dessa polisanmäldes, men inte ett enda fall ledde till åtal.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen