Annons

Annons

Tomater kan vara bojkottade

Nyheter

De stora svenska importörerna av grönsaker bojkottar varor från det ockuperade Västsahara.Men produkter därifrån kan slinka igenom ändå, hävdar opinionsgruppen Västsaharaaktionen.Inget är hundraprocentigt, medger importörerna.

Bild: Arkivfoto: Johan Bävman

Annons

Det är framför allt tomater som Västsaharaaktionen varnar för. Cocktailtomater som är märkta Marocko kan i själva verket vara från Västsahara och därmed gynna fel intressen, heter det.Produktionen av cocktailtomater ökar kraftigt i Västsahara och drivs av intressen i Marocko. Våra källor säger att det finns risk att tomaterna märks om, säger Västsaharaaktionens koordinator Sören Lindh.Västsahara är ockuperat av Marocko sedan Spanien släppte sin gamla koloni på sjuttiotalet. FN hade redan tidigare slagit fast att västsaharierna har rätt till självbestämmande och självständighet.De grönsaksodlingar som finns i Västsahara drivs av marockanska intressen utan godkännande av västsaharierna, och grönsaksodlarna är marockanska bosättare, inte västsaharier.Sedan något år har de stora svenska livsmedelskedjorna Axfood, Coop, Ica och Bergendahl enats om att inte importera varor från Västsahara eftersom ockupationen bryter mot folkrätten.Grönsaker från Marocko är däremot godkända. Förra året ingick dessutom EU och Marocko ett handelsavtal som ska öka varuimporten från Marocko till EU.De svenska livsmedelskedjorna hävdar unisont att de är stränga i sina krav på de marockanska leverantörerna. Likaså den största svenska importören av frukt och grönsaker, Helsingborgsföretaget Everfresh.Vi har specificerat våra krav hos alla leverantörer om att vi inte vill ha något som odlats i Västsahara , kräver skriftliga intyg på detta och gör dessutom årliga inspektioner på plats, säger Everfreshs vd Niels Klem Thomsen.Han medger att det är omöjligt att försäkra sig mot bedrägerier.Men våra leverantörer är väl medvetna om att vi är en stor kund och att de riskerar alldeles för mycket om de blir påkomna med att fuska med ursprungsmärkningen.Samma resonemang har Ingmar Kroon, presschef på Axfood med bland annat Hemköp och Willys:För huvudleverantören Azura är den europeiska marknaden väldigt viktig. Om de skulle börja fiffla med ursprungsmärkningen – som säger exakt vilken odling varan kommer från – skulle de riskera väldigt mycket. Azura tycker att vi svenskar har konstiga krav, men de accepterar det.Västsaharaalliansens Sören Lindh vidhåller att kontrollen är för dålig:Vi vill inte gå för hårt fram med detta ännu eftersom bevisläget är svårt. Men mycket talar för att det finns möjligheter till fusk. Därför bör de svenska importörerna tillämpa en försiktighetsprincip och vara ännu mer restriktiva med varor märkta med Marocko som ursprungsland.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs Sydsvenskan för 8 kr/vecka i 8 veckor – därefter tillsvidare 119 kr/månad. Ingen bindningstid.

Säg upp när du vill.

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på sydsvenskan.se och i vår nyhetsapp.
  • Stjärnklubben med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.
Vi är en del av Bonnier News (559080-0917)
Betalningar hanteras av Klarna

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy