Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tomater kan vara bojkottade

De stora svenska importörerna av grönsaker bojkottar varor från det ockuperade Västsahara.
Men produkter därifrån kan slinka igenom ändå, hävdar opinionsgruppen Västsaharaaktionen.
Inget är hundraprocentigt, medger importörerna.

Bild: Arkivfoto: Johan Bävman
Det är framför allt tomater som Västsaharaaktionen varnar för. Cocktailtomater som är märkta Marocko kan i själva verket vara från Västsahara och därmed gynna fel intressen, heter det.
Produktionen av cocktailtomater ökar kraftigt i Västsahara och drivs av intressen i Marocko. Våra källor säger att det finns risk att tomaterna märks om, säger Västsaharaaktionens koordinator Sören Lindh.
Västsahara är ockuperat av Marocko sedan Spanien släppte sin gamla koloni på sjuttiotalet. FN hade redan tidigare slagit fast att västsaharierna har rätt till självbestämmande och självständighet.
De grönsaksodlingar som finns i Västsahara drivs av marockanska intressen utan godkännande av västsaharierna, och grönsaksodlarna är marockanska bosättare, inte västsaharier.
Sedan något år har de stora svenska livsmedelskedjorna Axfood, Coop, Ica och Bergendahl enats om att inte importera varor från Västsahara eftersom ockupationen bryter mot folkrätten.
Grönsaker från Marocko är däremot godkända. Förra året ingick dessutom EU och Marocko ett handelsavtal som ska öka varuimporten från Marocko till EU.
De svenska livsmedelskedjorna hävdar unisont att de är stränga i sina krav på de marockanska leverantörerna. Likaså den största svenska importören av frukt och grönsaker, Helsingborgsföretaget Everfresh.
Vi har specificerat våra krav hos alla leverantörer om att vi inte vill ha något som odlats i Västsahara , kräver skriftliga intyg på detta och gör dessutom årliga inspektioner på plats, säger Everfreshs vd Niels Klem Thomsen.
Han medger att det är omöjligt att försäkra sig mot bedrägerier.
Men våra leverantörer är väl medvetna om att vi är en stor kund och att de riskerar alldeles för mycket om de blir påkomna med att fuska med ursprungsmärkningen.
Samma resonemang har Ingmar Kroon, presschef på Axfood med bland annat Hemköp och Willys:
För huvudleverantören Azura är den europeiska marknaden väldigt viktig. Om de skulle börja fiffla med ursprungsmärkningen – som säger exakt vilken odling varan kommer från – skulle de riskera väldigt mycket. Azura tycker att vi svenskar har konstiga krav, men de accepterar det.
Västsaharaalliansens Sören Lindh vidhåller att kontrollen är för dålig:
Vi vill inte gå för hårt fram med detta ännu eftersom bevisläget är svårt. Men mycket talar för att det finns möjligheter till fusk. Därför bör de svenska importörerna tillämpa en försiktighetsprincip och vara ännu mer restriktiva med varor märkta med Marocko som ursprungsland.

Ofruktbart ökenland

Västsahara är ett av världens mest glesbefolkade områden med ett par hundratusen invånare i mestadels ofruktbar sand- och stenöken. Inflyttade marockaner är den dominerande befolkningen.
Marockanska intressen i samarbete med utländska företag har anlagt allt större grönsaksodlingar i hamnstaden Dakhias omgivningar som bevattnas med ändbara vattenresurser från källor fler hundra meter ner. Också detta utgör enligt Västsaharaalliansen en rovdrift som kommer att ge framtida vattenbrist i landet.
Gå till toppen