Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Mat & Dryck

Gurksallad med rädisa, rättika och rökt feta

Fin enkel sallad att variera efter eget huvud. Ju fler olika sorters rädisor och rättikor du använder till salladen, desto vackrare blir den. Jag var ytterst skeptisk till den rökta feta som lanserades för en tid sedan. Men rätt använd pryder den sin plats.
Gurksallad med rädisa, rättika och rökt feta.Bild: Linus Meyer
Om du inte får tag i rökt feta kan du ge vanlig feta en omgång i sval ABU-rök eller använda annan rökt ost som du grovriver. Beroende på ost kan då salladen behöva balanseras med lite sälta och syra.
4 portioner som tillbehör eller liten förrätt
75 g istapprättika (cirka 5 cm)
en halv gurka
10 rädisor
100 g rökt feta
0,5 dl olivolja, din bästa
1 msk finskivad salladslök, bara det gröna
kvistar av oregano eller mynta
en gnutta havssalt
grovmortlad svartpeppar
Skala rättikan och skiva tunt men inte lövtunt. Skiva rädisorna en aning tjockare. Skala gurkan och skiva ytterligare en aning tjockare. (På så vis får de ungefär samma tuggmotstånd.)
Arrangera i skål eller på fat. Strö över pyttelite salt och lite mer peppar. Ringla över olja.
Smula eller grovriv osten över grönsakerna. Lägg på salladslök och örter.
Gå till toppen