Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Fråga vilken ränta de kan erbjuda dig"

Konsumenternas bank- och finansbyrå svarar på läsarnas funderingar. 

lena: Hej jag har lite sparade pengar på sparkonto hos nordea varje gång jag tar ut försöker bankmannen förklara att jag ska göra si och så vad menar dom?får jag inte ha pengarna där eller ska jag ha dom i madrassen. Med vänlig hälsning lena

Eva Lindström: Hej Lena! Självklart kan du ha kvar pengarna på ditt sparkonto om du vill det. Banken vill nog upplysa dig om att de kan erbjuda andra sparformer som kanske kan ge bättre avkastning. Samtidigt finns det också risker med att spara exempelvis i fonder eller i aktier, där ditt kapital ju både kan öka och minska i värde.

 

Snart pensionär: Tack för bra artikel om sparande i SDS! Jag har högt sparat kapital i Riksgäldsspar och skulle vinna kring 15.000 kr per år i ränta om jag gick över till t ex SBAB, otroligt. Jag vill inte spara i fonder. Kan man förhandla upp räntan i sin nuvarande bank eller är det utsiktslöst?

Eva Lindström: Hej!
Vår erfarenhet är att räntan på sparkonton sällan är förhandlingsbar. Det är exempelvis lättare att förhandla om bolåneräntan. Men gör ett försök!

 

Varoojan: Hej! Funderar på att spara hos Sevenday eller Hoist. Det verkar som att Sevenday är ett svenskt företag och hoist utlänskt (brittiskt?). Har det någon betydelse ifall företaget går i konkurs? Tänker främst på insättningsgarantin. Blir det struligare om en utländsk "Riksgäld" ska betala tillbaka?

Eva Lindström: Hej! Båda företagen är registrerade i Sverige och har därför svensk insättningsgaranti. Om det är en utländsk insättningsgaranti så kan reglerna vara lite annorlunda jämfört med den svenska. Det kan vara bra att kolla upp det innan man börjar spara. Hos www.insattningsgarantin.se kan du se vilka företag som har svensk insättningsgaranti.. Läs mer om insättningsgarantin, och jämför sparkonton, på vår webbplats www.konsumenternas.se.

Sydsvenskan: Elisabeth Gustafsson, Eva Lindström och Susanne Johansson svarar gemensamt från Eva Lindströms konto i chatten.


Pionen53:
60år, har privat pension, rörligt lån 450 000 kr och 250 000 kr sparat i Handelsbanken. Ska jag flytta lånet och sparandet till SBAB-bank?

Eva Lindström: Hej!
Om du funderar på att byta bank, kontakta den nya banken och fråga vilken ränta de kan erbjuda dig på både lånet och sparkontot. Jämför sedan med det du har idag för att räkna på vad som blir mest lönsamt.

14:13, 17 June 2013

 

Del: Hej Vad är bästa sättet att spara barnens barnbidrag på? fonder? aktier? sparande? Häls Del

Eva Lindström: Hej!
Konsumenternas Bank- och finansbyrå lämnar inte privatekonomisk rådgivning, vi kan därför inte svara på vad som är bäst för dig. Däremot har vi mycket information om olika sparformer på vår webbplats, www.konsumenternas.se

 

varoojan: tack för ditt svar. Men jag har varit inne på insattningsgarantin.se och där framgår det inte om bolaget är svenskt eller inte?

Eva Lindström: Hej!
Finns bolaget med på insattningsgarantin.se så omfattas det av den svenska insättningsgarantin. Det spelar ingen roll om bolaget har utländska ägare eller inte.

 

Bogesson: Hej! Fredrik Bogesson här! Statliga premieobligationer var populära för 15 år sedan, är det något att fundera på för sitt sparande idag enligt er?

Eva Lindström: Hej Fredrik!
Det är svårt att jämföra premieobligationer med annat sparande eftersom man också deltar i ett lotteri. Man får också tänka på att det är en bunden placering. Bara om du köper ett visst antal premieobligationer i följd är du garanterad avkastning som du kan jämföra med andra bundna sparformer.

 

Gå till toppen