Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jobbsuccé var falska siffror

Bara i år kostar Jobb Malmö 280 miljoner. En framgångssaga enligt statistiken, men vår granskning visar att politikerna förts bakom ljuset.

Malmö stad tycker inte att Arbetsförmedlingen är tillräckligt effektiv. I ett försök att bromsa skenande kostnader för försörjningsstöd (tidigare socialbidrag) satsar Malmö stad hundratals miljoner på egna arbetsmarknadsinsatser.
Arbetsmarknadskommunalrådet Andreas Schönström (S) har flera gånger kritiserat Arbetsförmedlingen och hyllat de egna insatserna i Jobb Malmö, där Servicepatrullen och Jobb Först ingår.
Både Servicepatrullen och Jobb Först vänder sig till Malmöbor som står långt från arbetsmarknaden. Deltagarna får ettåriga anställningskontrakt och en månadslön på drygt 16 000 kronor. Tanken är att de ska få chansen att visa vad de går för, först hos kommunala och senare hos privata arbetsgivare.
Politikerna är så nöjda att de år efter år har klubbat igenom hundratals nya miljoner till Jobb Malmö. Budgetbesluten fattas med statistik från Jobb Malmö som underlag:
69 procent av servicepatrullanterna som slutade 2012 gick direkt till en anställning.
50 procent av deltagarna i den första Jobb Först-patrullen ”erhöll arbete på den reguljära arbetsmarknaden”, skriver dåvarande affärsområdeschefen Ronny Hansson i årsrapporten 2012.
Ett mycket bra resultat, beaktat att flertalet deltagare står långt från arbetsmarknaden.
Sydsvenskan har fått ut anställningskontrakt för alla 2012 års deltagare i Servicepatrullen och Jobb Först. Jobb Malmö är dock inte intresserade av att underlätta en kontroll av statistiken. Trots att vi redan har alla personuppgifter vägrar de – med hänvisning till sekretess – att lämna ut uppgifter om vilka som fick jobb efter sin tid i Servicepatrullen och Jobb Först.
”Är skeptisk till att specificera resultat/avslutningsorsaker utifrån enskilda individer med namn”, skriver Jobb Malmös enhetschef Mats Johansson i ett mejl och hänvisar till årsstatistiken (se ovan).
Sydsvenskan valde därför att gå till ursprungskällorna, alla de personer som slutade i Servicepatrullen eller Jobb Först förra året. Efter två veckors ringande och mejlande hade vi uppgifter om hur det egentligen gick för 120 av totalt 124 deltagare. Vår kartläggning ger en annan bild av det hyllade Jobb Malmö:
Endast 3 av 26 deltagare i Jobb Först fick jobb direkt, alltså 12 procent. Detta enligt Sydsvenskans undersökning som främst bygger på uppgifter från deltagarna själva. Jobb Malmö redovisar två vitt skilda statistikuppgifter över måluppfyllelsen i Jobb Först. 50 procent till reguljärt arbete, hävdar Ronny Hansson (se ovan). Enligt annan Jobb Malmö-statistik ska 33 procent ha fått jobb.
Servicepatrullen har bättre resultat, men inte så bra som den officiella statistikens 69 procent. Sydsvenskans granskning visar att 45 deltagare (46 procent) fick någon form av anställning direkt. Men 16 av dem blev antingen arbetslösa igen inom en till sex månader eller fick strövikariat med så få timmar att de behövde annat ekonomiskt stöd.
Lyfter man bort dessa kortvariga och sporadiska jobb, sjunker måluppfyllelsen i Servicepatrullen ytterligare till knappt 30 procent. Kvar finns 29 personer med anställningar – vars lön till stora delar betalas av Arbetsförmedlingen.
När försörjningsstödet minskar, sparar Malmö stad pengar – åtminstone kortsiktigt. Notan går fortfarande till skattebetalarna, men nu via statsbudgeten.
Hur kan det komma sig att Sydsvenskan och Malmö stad kommer till så olika slutsatser kring måluppfyllelsen? Mats Johansson, enhetschef med ansvar för både Servicepatrullen och Jobb Först, står fast vid att deras siffror stämmer – att 69 procent av servicepatrullanterna gick direkt till jobb.
– Men det är ju så. Det är ju faktiskt så, säger han.
Samtidigt medger han att det inte finns några tydliga riktlinjer för vad som ska räknas som ”att gå till jobb”. Ett sommarvikariat på två veckor ska inte räknas som ett positivt utfall, enligt honom. Han kan däremot inte med säkerhet säga om ett sommarvikariat på tre till fyra veckor har förts in i statistiken som ”till jobb”.
– Alltså jag kan inte ta gift på det. Men då utgår jag ifrån att det har varit med ett löfte om en fortsättning, i så fall, säger Mats Johansson.
– Detta kanske är något vi får titta närmare på. Vi håller på att tugga i oss rutiner.

Så gjorde vi

Jobb Malmö vägrade att lämna ut uppgifter om vilka som fick jobb efter avslutad patrulltjänst. Sydsvenskan har därför på egen hand tagit reda på vad som egentligen hände efter att kontraktet i Servicepatrullen och Jobb Först löpte ut. Vi fick fram uppgifter om 120 av 124 deltagare. 98 av dem ingick i Servicepatrullen, 26 i Jobb Först. Jobb Malmös lista innehåller 127 personer, men tre av dem förekommer på mer än ett ställe.
Alla fick samma frågor: Vad gjorde du direkt efter arbetsmarknadsprogrammet? Vad tycker du om programmet? Har du arbete i dag?
72 deltagare (49 servicepatrullanter och 23 Jobb Först) uppgav att de inte gick vidare till anställning. Ett par stycken gick vidare till studier.
48 deltagare (45 servicepatrullanter och 3 Jobb Först) uppgav att de gick direkt vidare till arbete. 16 av dessa gick till vikariat på några veckor till några månader, eller fick timanställningar och skrevs in i en vikariepool och fyller upp med a-kassa. En klar majoritet av deltagarna som gick vidare till arbete fick anställningar som i huvudsak finansieras av Arbetsförmedlingen.
Sydsvenskan har inte lyckats får svar angående fyra av deltagarna.

Läs mer!

 Se tidslinjen för hela granskningen om Jobb Malmö.

Jobb Först:

I grunden samma verksamhet som Service- patrullen men riktar sig till 18-24-åringar i utsatta stadsdelar.

Gå till toppen