Annons

Annons

Annons

Nyheter

”Många har för bråttom”

Det händer att Bobby Winther grillar över öppen låga men det är långa grilltider under lock som gäller hemma hos grillmästaren.

Text: 

Det är lördag eftermiddag och Bobby Winther står vid sin grill och vakar över tre skivor fläskkarré. Det kommer att ta en och en halv timme. Det doftar av den egna grillkryddan. Från några bitar al-ved kommer det en svag rökdoft.Bobby Winther tillhör Sverigeeliten i grillning. Han kom tia i SM som avgjordes för två veckor sedan.– Min mamma lärde mig att älska matlagning, säger han samtidigt som han kontrollerar att temperaturen inte går över 150 grader.– Många har för bråttom när de grillar. Kött blir bäst om det får ligga bredvid och inte på glöden. Fläskkött kan ligga i tjugo timmar. Det blir bara saftigare, säger han.Innan han har kommit så här långt har det gått en halvtimme med förberedelser. Köttet har tagits ut ur kylskåpet och gnidits in med hans egen "rub" som består av tolv olika kryddor, bland annat paprika, spiskummin, cayennepeppar och kandisocker. Kandisocker kan inte bli bränt som vanligt socker och ger både smak och ökad mörhet.– Rub är mycket bättre än en oljemarinad som kan ta eld, säger han.Bobby Winther har en grill som kan eldas både med gas, som råkar vara slut denna dag, och kol.Han fyller halva grillgallret med briketter och lägger ett litet lager med kol överst för att snabba på uppvärmningen. Han använder aldrig tändvätska utan får fyr med hjälp av en elektrisk tändare som han sticker under briketthögen. Efter tio minuter börjar det glöda. Han skrapar av de två grillgallren noga för att inte riskera att det ska droppa ner fett som kan få lågor att blossa upp. Ovanpå det stora gallret lägger han ett mindre galler som är uppallat på två tegelstenar. Där ska köttet ligga. Han ställer en skål med varmvatten bredvid. Fukten gör köttet mörare. Han lägger ned ett par bitar ved av al för att få en lite rökigare smak.Tack vare att locket ligger på blir köttet jämnt stekt utan att riskera att bli bränt. Nu är det bara att vänta, styra temperaturen med hjälp av luftventilerna och vända på köttbitarna emellanåt.Under tiden läser Bobby Winther Livsmedelsvekets rapport. Att det inte är så lämpligt att grilla över öppen låga är en nyhet för honom. Han brukar göra det emellanåt:– När man har bjudning kan det se festligt ut att flamgrilla till exempel entrecôte. Man droppar lite rapsolja och sätter köttet över glöden och så slår lågarna upp. Kanske är det inte så nyttigt, säger han utan att se särskilt bekymrad ut.Istället går han bort till det egna grönsakslandet och plockar sallad och spenat.– En enkel sallad med en enkel dressing är bästa tillbehöret till grillat kött, säger han.

0 kren månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 129 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digital

  • Fri tillgång till alla nyheter på sydsvenskan.se och i vår nyhetsapp.
  • Stjärnklubben med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan