Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Stroke slår olika beroende på kön

Lundaforskare är på väg att hitta förklaringen till varför män och kvinnor drabbas olika av stroke.

Hilda Ahnstedt, kärlforskare vid Lunds universitet.
Det är stora könsskillnader på hur en stroke skadar hjärnan hos män och kvinnor. Det visar en ny studie av en forskargrupp från Lunds universitet.
Forskarna har hittat signalvägar i hjärncellen som påverkar de kärlsammandragningar som leder till syrebrist och hjärnskador.
– Genom att blockera signalvägen kan vi stoppa kärlsammandragningar, öka blodflödet och minska hjärnskadorna, säger kärlforskaren Hilda Ahnstedt, kärlforskare och en av de tio forskarna i gruppen.
Att män drabbas av stroke i betydligt yngre ålder än kvinnor, är välkänt sedan länge.
En förklaring till det är att det kvinnliga östrogenhormonet har en skyddande effekt. Men även biologiska skillnader spelar in, tror forskarna.
Forskarna från Lund har funnit ytterligare en skillnad och det är blodflödet i hjärnan efter stroken.
– Vi har funnit att de skadliga sammandragningarna av blodkärlen efter en stroke är betydligt större hos män än hos kvinnor, säger Hilda Ahnstedt.
Trots skillnaderna behandlas stroke hos män och kvinnor på samma sätt.
– Men våra resultat visar hur viktigt det är att kartlägga skillnaderna mellan könen, både när det gäller skador och effekterna av behandling. Det finns ett stort kunskapsglapp när det gäller vad som händer i hjärnan efter en stroke, säger Hilda Ahnstedt.
Forskningen bygger på laboratorieförsök där man för första gången använt mänsklig hjärnvävnad (dock inte från strokedrabbade utan från friska personer). På så sätt har man kunnat skapa förhållanden som efterliknar effekterna av stroke.
Tidigare försök har baserats på andra slags blodkärl eller kärl från djur.
Det är också första gången som en studie fokuserar på könsskillnader.
– Vi har funnit att det är två receptorer som förmedlar en signal till hjärncellen om att dra samman kärlen.
– Genom att sätta in en blockerare direkt efter en stroke på de råttor som vi har testat, har vi funnit att blockeraren har en effekt upp till sex timmar efter stroken. Överlevnaden har varit hundra procent.
Blockeraren är en molekyl som nu ska utvecklas och testas kliniskt.
– Det är omöjligt att säga ett årtal när vår forskning kan resultera i behandlingsmetoder. Men det ser lovande ut. Det verkar som om blockeraren kan fungera inte bara på blodpropp och hjärnblödning utan även på hjärtpropp, säger Hilda Ahnstedt.
Nästa steg i forskningen blir att undersöka hur de manliga respektive kvinnliga könshormonerna, testosteron och östrogen, kan påverka blodkärlen.

Stroke

Stroke är samlingsnamnet för hjärninfarkt (blodpropp i hjärnan) och hjärnblödning.
Cirka 30 000 svenskar drabbas varje år. Ungefär hälften av de drabbade avlider eller får svåra funktionshinder.
Stroke är den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige efter hjärtinfarkt och cancer.
Var femte kvinna och var sjätte man drabbas av stroke.
Samhällskostnaden för stroke i Sverige beräknas till 16 miljarder kronor per år. Källa: Hjärt-Lungfonden
Gå till toppen