Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Hopp om god vinskörd i Skåne

Man skall inte ropa hej … men så långt finns förutsättningar för en riktigt god skånsk vinårgång.

Martin Rosvall Hansson står mitt i sin vingård vid Flädie mellan Lund och Bjärred. Han inser att hans läge har varit mera gynnat än andra skånska vingårdars de senaste två tre åren.
– Fjoråret, 2012, var inte bra och många kom inte upp i mer än 20 procent av full skörd, men här i Flädie hade vi tur. Vi klarade att få in allt innan frosten kom och fick ihop 75 procent och kvaliteten lovar dessutom ganska gott.
Det handlar i Flädies fall om läget. Vingården ligger på en från E6 synlig sydvästsluttning med skydd från bistra nordostvindar och med lång solexponering. De första stockarna sattes 2007, drygt hälften av de knappt två hektaren under vin är planterade med blå druvor, rondo och cabernet cortis. Martin Rosvall Hansson planerar för en utökad odling nästa år.
– Läget ger utan tvekan Sveriges tidigaste vinskörd, säger Murat ”Murre” Sofrakis från Klagshamns vingård, som är den store skånske pionjären, konsult åt många inhemska vinodlare och vinmakare på Flädie.
Det finns ett tjugotal vingårdar i Skåne och ingen av dem kan i storlek mäta sig med vingårdar på kontinenten. De större, som Flädie, Åhus vingård, Hällåkra norr om Anderslöv och några till kommer upp i ett par hektar. Någon storskalig produktion är det inte fråga om.
Ändå går det att göra gott vin i Skåne och i Sverige. Klagshamns vingård i samarbete med Åhus gör ett vitt vin på druvan solaris, Interkardinal, som vunnit priser och i kvalitet kan mäta sig med viner från franska vingårdar och de söta dropparna från frostnumna vidaldruvor i Blaxta i Södermanland får världens vinförståsigpåare att kippa efter andan.
Den vanligaste röda druvan är Rondo men den bästa är utan tvekan den vita solaris som kan ge viner med kraft, kropp, fruktig karaktär och bra syra, viner som utvecklas väl både efter ståltanks- och fatlagring. Försök pågår också med klassiska druvor som pinot noir, sauvignon blanc, chardonnay och riesling men de är måhända – ännu – inte mogna för ett nordiskt klimat.
Det går ännu så länge inte att leva av vinodling i Skåne. Några av de lite större odlingarna driver konferens- och festfixarverksamhet i anslutning till vinodlingen, så ock Flädie.
– Vi kan ha många bröllop här under en enda helg, säger Martin Rosvall Hansson, när vi provar två årgångar av gårdens vita vin i Flädies vinkällare.
Kan man köpa det på Systemet?
– Nej, man kan prova det bara här på plats när vi serverar det och vin här kostar vid bordet från knappt 400 kronor flaskan.
Skulle du kunna tänka dig att ha gårdsförsäljning?
– Ja, absolut. Och förr eller senare så blir det säkert så.
Gå till toppen