Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Medeltiden - inte så trendig

Det är lågkonjunktur även för medeltidsakter.
I går hade Malmöhusgardet dock ett gig på Medeltidsdagarna.

De är skäggiga, välklädda och vill levandegöra historien. Malmöhusgardet visade upp sig i Folkparken.Bild: Lisbeth Westerlund
15 fjäderprydda mogna män från Sydvästskåne paraderade i takt till trumslag. I publiken stod femårige Noah Isgren från Svedala.
Männen var knektar och pojken riddare. Intresset för svärd och sköldar förenar dem. Hemma hos Noah Isgren åker svärden fram ofta. I den ideella föreningen Malmöhusgardet träffas männen en gång i veckan för att vårda vapen, prata och repetera.
– Under åttiotalet framträdde vi ofta, under ett år 43 gånger. Nu har vi två engagemang på en bra sommarmånad. Men intresset för medeltiden börjar komma tillbaka, säger föreningens ordförande Bengt Dahlvig.
Arrangemanget i Folkparken lockade både grannar och ditresta. Vid 12-tiden strosade många runt bland brända mandlar, provade på pilskytte och såg gycklare. Strax därefter kom regnet och skrymslen att skula i blev mest populära.
Knektarna räddade sina påkostade sammetsdräkter. Noah Isgrens låtsasbrynja krävde inte samma omsorg.
Gå till toppen