Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Färre skåningar får lön genom lönegaranti

Allt färre skåningar förlorar jobbet i konkurser. Hittills i år har 1 900 personer fått rätt till konkurslön genom lönegarantin. Det är en minskning med fyrtio procent.

Konkurserna har ökat i Skåne under årets första fem månader jämfört med samma tid förra året. Men årets konkursade företag har haft färre anställda. Det är förklaringen till att antalet personer som fått ersättning för sina lönekrav genom den statliga lönegarantin, har minskat.
– Men fortfarande ligger vi på en hög nivå och tillströmningen av nya ärenden är stor, säger Anders Alkewall, chef på länsstyrelsens avdelning för verksamhetsstöd där lönegarantin handläggs.
2012 var det en sådan anstormning av lönegarantiärenden att handläggarna inte hann med. Eftersläpningen var uppåt fyra veckor vilket innebar att konkursdrabbade fick vänta länge på sina pengar. Målsättningen är att alla ska få sina pengar inom fem till tio dagar. Nu är utbetalningstiden två veckor.
Förra året var det två företag med omkring femhundra anställda som gick i konkurs (ambulansoperatören Sirius Humanum och bemanningsföretaget Effekt Personal).
Den största konkursen hittills i år är åkeriet Transportledet i Hässleholm med 281 anställda följt av direktreklamföretaget Ja Tack Media i Malmö med 209 anställda.
Lönegaranti kan också utbetalas till anställda i samband med att företaget rekonstrueras för att undvika konkurs. Rekonstruktioner beslutas av tingsrätten och förutsättningen är att det bedöms att företaget har ekonomiska förutsättningar att kunna drivas vidare. Hittills i år det 28 skånska företag som rekonstrueras.
Ett exempel är Bildelshuset Acku, som sålt bilreservdelar i Hörby sedan i början av 1990-talet. Bolaget hade femton anställda när man begärde en rekonstruktion hos tingsrätten i april. De ekonomiska problemen började när Acku öppnade bilverkstäder i Hörby, Hurva och Höör. I början gick verkstäderna med vinst men under 2012 sjönk lönsamheten kraftigt.
Enligt den preliminära rekonstruktionsplanen ska företaget kunna överleva om verkstäderna avvecklas samtidigt som reservdelsförsäljningen drivs vidare. Personalen som drabbas av avvecklingen av verkstäderna är uppsagda. Bollen ligger nu hos fordringsägarna som ska säga ja eller nej till planen. De leverantörer som har fordringar har blivit erbjudna att få tillbaka en del pengar samtidigt som de får möjlighet att fortsätta att leverera till Acku.

Statlig lönegaranti

Lönegarantin innebär att anställda kan få ut lön när arbetsgivaren har gått i konkurs eller är föremål för företagsrekonstruktion.
Vem som har rätt till ersättning beslutas av konkursförvaltaren eller rekonstruktören.
Lönegarantin brukar betalas ut under tre månader. Det maximala beloppet per månad är fyra prisbasbelopp, som just nu motsvarar 44 000 kronor.

De största konkurserna i Skåne i år:

Transportledet, Hässleholm. 281 anställda. Åkeri.

Ja Tack Media AB, Malmö. 209 anställda. Direktreklam.

X-lab (DP Nova AB), Malmö. 116 anställda. Dentallaboratorium.

Harbo, Skånes Fagerhult. 110 anställda. Fritidsmöbler.

Gå till toppen