Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Gardera upp med paraply”

Erling Brännström, meteorolog på SMHI, svarade på väderfrågor.

Erling Brännström är meteorolog på SMHI.Bild: Arkivfoto: Bengt Arvidson

Anders: Varför har vi väderprognoser som visar 10 dagar fram när man aldrig kan lita på dem?

Erling Brännström: Bra fråga, Anders! Jag tror att man, när det gäller de längre prognoserna( säg mer än ca 3 dygn) behöver komplettera med någon form av sannolikhetsprognos. Vi vet ju att träffsäkerheten avtar med längden på prognosen men detta framgår inte i de väderprognoser som visas. Det blir en falsk noggrannhet. Detta är något vi jobbar med framöver i samband med att vi inför alltmer högupplösta modeller. En spännande utmaning för oss meteorologer framöver. Någon form av osäkerhetsmått/spridningsmått måste komplettera de längre prognoserna är min bestämda uppfattning.

 

lena: Hej varför blåser det nästan alltid?mvh lena

Erling Brännström: Hej Lena, Det är atmosfärens sätt att utjämna de lyfttryckskskillnader som alltid finns, mer eller mindre. I Skåne mest mer, tycker jag. På sommaren har vi dessutom en sjöbris som ofta dyker upp på grund av närheten till Östersjön.

 

Mariusz Reslow: Hej! Mariusz här, undrar hur midsommarafton har varit historiskt sett ? ofta halvdålig väder eller ?

Erling Brännström: Hej Mariusz, Hinner inte plocka fram aktuell statistik på denna korta tid vi har till förfogande men man kan nog påstå att vi genom åren bjudits på alla vädertyper. Under senare år, säg senaste 20-30 åren, har juni visat sig vara en "skral" sommarmånad vädermässigt sett med ofta svalt och ostadigt väder. Jag vill nog påstå att det för Skånes del är en viss övervikt till det svala och ostadiga vädret, dock med några heta och torra undantag.

 

Yaser: vad har hänt igår med vädret?

Erling Brännström: Hej Yaser, Vet inte riktigt vilket väder du syftar på men generellt sett för södra Götaland var prognoserna igår överlag ganska dåliga, tyvärr. Verkligheten avvek i vissa fall grovt från prognosen!

14:12, 20 June 2013

 

Oskar: Hej! Hur kommer vädret bli i Hyllie? :) Tack och trevlig midsommar på er alla!

Erling Brännström: Hej Oskar, Jag har spanat djupt i kristallkulan och kan konstatera att inte ens de korta väderprognoserna ger något entydigt svar. Om vi lämnar den inzoomade horisonten över Hyllie och istället ger en prognos för hela Skåne ökar mina chanser att få rätt! Då har vi varm och fuktig luft i morgon bitti som en lömsk kallfront vill knuffa undan.Med buller och bång, dvs skurar och åska, knuffas varmluften bort. Hur mycket buller vi får återstår dock att se. Hoppet för vår del är att kallfronten hinner masa sig iväg och lämna plats för torrare luft från sydväst. Kanske kvällssol och 17-20 grader om det passar?

 

Jan-olof: Jag har en barometer den visar en sol och inga regnmoln med regn det tyder på att det skall bli fint och högtrycks betonat väder till midsommar då är det stabilt väder läge vi ligger kvar i

Erling Brännström: Hej Jan-Olof, Tyvärr är det så att man inte kan koppla ihop ett visst lufttryck med ett visst väder. Det viktiga är lufttryckstendensen och var hög-resp lågtryck hamnar. Barometrarna har man märkt upp med olika vädertyper men detta får ses som en rolig grej. Ett högtryck på vintern kan ju faktiskt( istället för sol) innebära gråväder, duggregn eller snö och dimma! Jag håller dock för allas vår skull mina tummar för att din barometer får rätt. Ska tänka på den i mina väderprognosen till allmänheten i morgon!

 

Luca : Hej Glad midsommar till alla..Ska vara fint i Vicenza? Ciao

Erling Brännström: Hej Luca, Såg att ett lågtryck passerade norr om Italien med regn och åska och sen parkerade över Balkan. Inte garanterat fint midsommarväder om du är på väg dit. Du får kolla våra vädersiter för mer detaljer för regionen.

 

 

David: Hur kommer vädret se ut runt Höganäs imorgon eftermiddag ?

Erling Brännström: Hej David, se mitt svar till Oskar!

 

 

Mariusz Reslow: Hej! Mariusz Reslow här, blir det regn i Malmö på eftermiddag/kväll till midsommarafton, sk aman gardera för det tycker ni ?

Erling Brännström: Mariusz, sätt en slant på kvällen och gardera upp med paraply.

 

 

Fari: Hej, Varför ser det olika väderprognoss på smhi webb och smhi iPhone app?

Erling Brännström: Hej Fari, Jag har inte prognoserna framför mig och kan jämföra men tror det kan ha med uppdateringstider att göra. Eftersom prognoserna är osäkra och hoppiga kan prognosen ändra sig mellan varje uppdatering. Om inte uppdatering av prognosen sker samtidigt på webb och app kan det bli stora skillnader. Du kan se skillnaden mellan prognoserna som ett mått på osäkerheten! Lite av detta resonemang var jag inne på i början av chatten i mitt svar till Anders.

 

Ted: Hej Erling, alltid roligt att höra dig på Radio Malmöhus! Jag måste fråga - varför såg molnen så konstiga ut igår? Vad orsakade det? Väldigt konstiga var dem...

Erling Brännström: Hej Ted, Tack för de fina orden. När det gäller de moln som man kunde se igår vid ca 17.30 när en kraftig åskskur passerade så såg de väldigt dramatiska ut. Denna typ av moln bildas ibland framför kraftiga åskväder då kall luft faller ned framför åskvädret. Brukar kallas Arcusmoln(molnrulle) även om jag tyckte att gårdagens moln inte visade upp det klassiska utseendet. Brukar ofta se dramatiskt ut på grund av de kontrasteffekter som uppstår de åskmolnet suger åt sig solljuset och himlen mörknar.

 

Andy: Vi har ett uppbrutet tak. Prognosen för natten och morgontimmarna i Malmötrakten är? Kanske ska säkra upp med pressening?

Erling Brännström: Hej Andy, Har du möjlighet bör du säkra upp med skydd. Visst kan du klara dig men åskskurar från Tyskland hotar om oturen är framme.

 

Ann-Charlotte: När ungefär börjar åska och regn i Lund i morgon? Jag vill planera lunchen som skall ske utomohus...

Erling Brännström: Hej Ann-Charlotte, prognosen är så pass osäker så jag kan inte ge dig några klockslag. Om vi istället pratar sannolikheter, som jag gärna gör, så bedömmer jag risken för regn hos dig till mer än 50%

 

Gå till toppen