Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmöföretag möblerar om Stockholms Central

I natt fylldes Stockholms Central med skånska bänkar. Nu hoppas Malmöföretaget Green Furniture att få möblera alla Sveriges tågstationer.

Johan Berhins företag Green Furniture har levererat de nya bänkarna till Stockholms Central. Nu hoppas han bli bänkleverantör till alla Sveriges stationer.Bild: Lars Dareberg
När resenärerna kommer till Stockholms central i dag möts de av fem cirklar av bänkar med 168 sittplatser i den stora centralhallen. 250 000 personer passerar förbi här dagligen.
– Så ingen kommer att missa vår installation, säger Johan Berhin, grundare och huvudägare till leverantören Green Furniture.
I går var han i Stockholm inte bara för att övervaka utplaceringen av bänkarna utan också för att förhandla med Jernhusen om att leverera bänkar till Sveriges övriga sextio stationer.
Statliga Jernhusen håller på att ge de svenska stationshusen en gemensam profil. Alltifrån skyltar till återvinningskärl och inredning ska få ett enhetligt utseende. Johan Berhin tror att hans företag har en god chans att få kontraktet för att leverera bänkarna. Inom den närmaste veckan ska det vara avgjort.
Jernhusens profileringsprogram kommer att genomföras i samband med att stationer byggs om eller renoveras.
– Tidsperspektivet är tio femton år. Så det skulle inte handla om några årliga jättevolymer för oss. Men vi skulle få en viss trygghet och framförallt en fantastiskt bra referens om Jernhusen väljer oss, säger Johan Berhin.
Förra året levererade Green Furniture bänkar och andra inredningsdetaljer till Landvetter flygplats. Det är den största ordern i det sju år gamla företagets historia. Bänkarna till Stockholm C är nummer två. Andra kunder har varit Åre/Östersund Airport, Nova Lund och Charlottenberg shoppingcenter i Värmland.
– Vårt nästa steg är att gå utanför Sverige. Vi har många förfrågningar. Just nu offererar vi våra produkter till en shoppingmall i Los Angeles, säger Johan Berhin.
Green Furniturers möbler tillverkas av naturmaterial eller av återvunnet material. Träet är spill från golvtillverkaren Kärhs, tygerna är stuvbitar från Bogesunds väverier. Kaffesäckar och gamla T-shirts har blivit stoppade stolar och bänkar.
– Ryktet om oss sprids snabbt. Vi är i den tacksamma situationen att vi har väldigt få konkurrenter.
Bänkarna har ritats av Johan Berhin, andra möbler har tagits fram av företagets två möbeldesigner samt av vinnarna av ett årligt pris som Green Furniture delar ut. Prissumman är på 100 000 kronor och går till en ekologisk möbel som har möjlighet att bli kommersiellt framgångsrik. I juryn sitter italienaren Giulio Cappelini, ett av de största namnen i möbeldesignvärlden.
Möblerna utvecklas också tillsammans med beställaren. Jernhusen har haft många synpunkter både när det gäller ergonomi och utseende. Även Riksantikvarien har haft ett ord med eftersom Stockholms Central är byggnadsminne.
– De ville att bänkarna skulle vara i ek eftersom det är ett vanligt träslag i byggnaden. Och utseendet kändes rätt eftersom den svängda formen är art nouveau-inspirerad.
Johan Berhin avgick tidigare i år som vd för företaget för att på heltid ägna sig åt de stora projekten tillsammans med formgivarna. Hans efterträdare är Jonathan Nilsson, med ett förflutet som vd för bildskärmsföretaget Multi Q. De senaste åren har han drivit en vegetarisk krog i Malmö.
– Så han har det gröna i sig, säger Johan Berhin.
Green Furniture har dubblat sin omsättning årligen de senaste åren till fem miljoner kronor i år. Men siffrorna har visat minus. Förra året gick nya delägare in med 1,5 miljoner kronor för att täcka förluster och för att företaget ska kunna expandera.
– Vi räknar med att gå plus minus noll i år och med vinst nästa år, säger Johan Berhin.
Green Furniture har sex anställda.
Gå till toppen