Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Mot en annan lösning

Medan Grekland sjunker allt djupare ner i finanskrisen mobiliserar landets kulturarbetare sig. Det är ingen slump att den grekiska paviljongen på Venedigbiennalen tillhör de få som i år har något väsentligt att säga. Istället för att underkasta sig marknadens förlamande grepp, visar Stefanos Tsivopoulos på alternativen.
Carolina Söderholm.
För faktum är att det finns andra sätt att organisera ett kollektivs ekonomiska samspel än med lån, skulder och giriga pengakalkyler. I kontrast till finansexperternas domedagsprofetior listar han sakligt ett dussintal utprovade lösningar – från rena bytesekonomier till svenska lånesystemet JAK, uppbyggt utan ränta.
Men det verkligt anmärkningsvärda är de videoverk han visar. Visst är temat angeläget – social utsatthet, samhällets ekonomiska klyftor. Men det är hur han väljer att gestalta det som är det väsentliga. Med sin trasiga, obarmhärtiga, helt osannolikt tjusande saga, visar han med svidande kraft just varför konsten behövs, nu mer än någonsin.
Gå till toppen