Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

S kräver större insyn

Avtalet om dosförpackningar i Skåne är värt över 42 miljoner kronor.
Nu kräver S i regionen större insyn för politikerna i upphandlingar som rör sjukvård – efter kaoset vid övergången till ny leverantör för dosförpackade läkemedel.
Den moderata utskottsordföranden säger inte nej till ett nytt arbetssätt.

Anna-Lena Hogerud (S).Bild: Lars Brundin
Det var i juni förra året som regionens tjänstemän slöt avtal med det privata företaget Svensk Dos om att leverera dosförpackade läkemedel till 18 500 patienter i Skåne.
Upphandlingen innebär att regionens kostnad minskar från 6,28 kronor till 2,64 kronor per förpackning.
Förra året var regionens budget för dosförpackade läkemedel 42,5 miljoner kronor.
Tanken är att fler patienter ska få dosförpackningar när regionen fått ett lägre pris.
Men stora förseningar, problem för patienter att komma in på utlämningsställen och även felleveranser har skapat en debatt i regionen om hur stor insynen ska vara när avtal sluts.
Regionstyrelsen beslutar varje år om vilka upphandlingar som ska skötas av politikerna i upphandlingsstrategiutskottet. Andra, mer rutinbetonade upphandlingar, tas om hand av tjänstemännen.
Socialdemokraterna är kritiska till att politikerna inte var med och fattade beslutet om dosförpackningarna, som partiet anser är en sjukvårdstjänst som direkt berör patienter.
Anna-Lena Hogerud, partiets representant i upphandlingsstrategiutskottet, kommer att kräva att få information om upphandlingen.
– Vi måste se vad det är som brister. Det är viktigt att vi reder ut vad som har hänt och om företaget inte följer avtalet, eller om det finns brister i avtalet.
Enligt henne kan upphandlingen av dosförpackade läkemedel ses som ett tecken på att regionen har ett för svagt system för upphandlingar.
– Hade vi haft det på politisk nivå hade vi kunnat ställa frågor om hur vi tillgodoser den farmaceutiska kompetensen, även om vi inte hade kunnat kräva att det var apoteken som skulle lämna ut det.
Upphandlingsstrategiutskottets ordförande Liliana Lindström (M) försäkrar att nämnden ska få all information om upphandlingen.
Hon påpekar att tjänstemännen har gjort som de skulle, och följt delegationen från regionstyrelsen.
– Men efterklokheten säger att man skulle ha varit mer insatt. Kanske ska vi ta alla ärenden där patienter berörs, säger hon.

Svensk Dos har bara avtal med Skåne

Det nystartade företaget Svensk Dos AB från Uppsala har sedan juni i år avtal med Region Skåne om att leverera dosförpackade läkemedel. Avtalet gäller i två år.
Totalt i Sverige får cirka 180 000 patienter dosförpackade läkemedel. I snitt använder de tio läkemedel.
En stor del av patienterna bor på äldreboenden och hämtar inte själva sina mediciner. I Skåne är det cirka 7 procent som hämtar sina läkemedel själva. Svensk dos använder postens utlämningsställen, exempelvis livsmedelsbutiker. Frågor kring läkemedlen sköts via telefon.
Efter inkörningsproblemen har regionen tecknat ett tilläggsavtal, som innebär att regionen skickar fem farmaceuter i två veckor till företaget för att reda ut problemen. Det sker på Svensk dos bekostnad.
Det är bara Region Skåne som har tecknat avtal med Svensk Dos. Sju andra landsting försökte, men det avtalet underkändes av Kammarrätten i Jönköping eftersom domstolen ansåg att företaget saknade finansiell styrka.
I Skåne får bolaget 2,64 kronor per levererad dos. Enligt avtalet ska förseningsavgifter på upp till 1 000 kronor per dos betalas av företaget.
Förra året hade bolaget inga intäkter och uppnådde ett negativt resultat på 759 000 kronor.
Gå till toppen