Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Den gubben gick inte

En jordgubbe innehåller spårämnen som fungerar som ett fingeravtryck på var de odlats. Nu ska Jordbruksverket avslöja falska svenska gubbar.

Nu i högsommartider är "svenska jordgubbar" en kvalitetsbeteckning som många konsumenter efterfrågar. Det är en beteckning man kan lita på om jordgubbarna kommer från större grossister, köps direkt från odlarna eller i seriösa livsmedelsbutiker.
Men Jordbruksverket har under senare år fått in allt fler rapporter om att jordgubbar som säljs i torghandel, längs landsvägarna och i stånd utanför mataffärer inte alltid är fullt så svenska som de utger sig för att vara.
– En svensk jordgubbe smakar inte nödvändigtvis bättre, men är oftast fräschare i och med att vägen från odlingsplats till konsument är kortare, säger Waldemar Ibron på Jordbruksverkets växtkontrollenhet i Jönköping.
Han beställer regelbundet analyser för att få veta var ett visst jordgubbsparti kommer från. Just nu väntar han på svar från den tyska labotoriet Agroisolab för att få veta ursprunget för tre misstänkta jordgubbspartier:
En kartong jordgubbar från Möllevångstorget i Malmö.
En kartong från ett försäljningsställe längs väg 23 i Mellanskåne.
En kartong från ett tillfälligt jordgubbsstånd i centrala Jönköping.
– Det gäller kartonger där vi fått indicier på att allt inte har gått rätt till. Både emballaget och innehållet tyder på att det inte är svenska jordgubbar, säger Waldemar Ibron.
Metoderna för att kontrollera om svenska jordgubbar verkligen är svenska har blivit allt mer sofistikerade år för år. Jordbruksverket håller tillsammans med de svenska bärodlarna på att bygga upp en databas med uppgifter om vad som särpräglar jordgubbar från femtio olika svenska odlingsplatser.
I databasen listas de väte- och syreisotoper som finns i jordgubbarnas vatten. Isotoperna har nämligen olika sammansättning på olika platser.
Dessutom listas andra kännetecken för jordgubbarna. En jordgubbe innehåller nämligen olika spårämnen som tjänar som ett fingeravtryck för dess ursprung. Det finns ämnen som är kännetecknande för jordgubbar från Nordnorge, andra som är typiska för italienska gubbar.
– Genom analyser kan vi med stor säkerhet kartlägga var någonstans i Europa en jordgubbe växt. I fjol lyckades vi belägga att ett parti jordgubbar som sålts i Stockholm som svenska hade plockats någonstans i östra Europa, säger Waldemar Ibron.
– I det fallet gick det inte att vara mer specifik än så. Isotoperna följer inga politiska gränser. De är mer beroende av de växtmässiga förutsättningarna.
Syftet med kontrollerna är att konsumenten ska kunna göra ett upplyst val när man väljer mellan olika sorters jordgubbar. Den som packar och säljer utländska bär i svenska kartonger ska inte kunna känna sig säker på att komma undan med sitt bedrägeri.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen