Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så blir midsommarvädret

Den varma midsommarmorgonen övergår i åskväder. Men efter regn kommer sol och det blir utesittarväder till kvällen.

Bild: Arkivfoto: Sydsvenskan
Den varma midsommarmorgonen övergår tidigt i åskväder, men efter regn kommer sol – det blir växlande molnighet med goda solchanser till kvällen. Värmen byggs upp tidigt på förmiddagen och temperaturen fortsätter stiga. Morgonens 20 grader ser ut att nå klibbiga 26 grader mitt på dagen och SMHI varnar för kraftig åska i sydvästra Skåne. Ovädret från Tyskland tar vägen förbi Danmark och når Sverige någon gång på förmiddagen. Under sen eftermiddag, möjligen runt 16-tiden, spricker himlen upp. Ovädersmolnen fortsätter vidare österut och den som planerar att fira midsommar på Österlen kan räkna med samma oväder som i sydvästra Skåne, troligen med cirka en timmes försening. 
Sandra Andersson, jourhavande meteorolog på SMHI, kan inte ge några glädjeprognoser för den närmaste framtiden.
– Det blir fortsatt ostadigt med risk för skurar. Jag kan tyvärr inte se något långvarigt högtryck med sol, sol, sol.
Liksom i fjor blir vädret en prövning för gräspollenallergiker, för även om luften rensas vid regn så bygger den efterföljande solen och värmen snart upp nya höga halter. I Malmö uppmättes mycket höga halter under onsdagseftermiddagen.
– Pollenprognosen visar på mycket höga halter under helgen och på måndag, säger Åslög Dahl, forskare och ansvarig för pollenlaboratoriet i Göteborg.
Just nu är det högsäsong för gräspollen, många arter blommar samtidigt. Däribland märks timotej, gröe-arter och hundäxing. Allergiker gör klokt i att satsa på ett kustnära midsommarfirande, gärna på en strand i sydväst.
Gå till toppen