Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

ST-Ericsson säger upp 500

Förhandlingarna på ST-Ericsson är klara: 800 personer blir kvar i den nya organisationen. 500 får gå.

– Det är inget roligt läge. Det är såpass många som är berörda så då blir stämningen därefter, säger Lars Nicklasson, klubbordförande på ST-Ericsson för fackförbundet Sveriges ingenjörer.
800 personer, både anställda och konsulter, blir kvar i Lund och kommer att ingå i Ericsson Modem. 500 personer, varav 300 anställda och 200 konsulter, har fått veta att de antingen sägs upp eller kan vara aktuella för ett eventuellt nytt bolag.
De anställda fick besked i tisdags av sina respektive chefer och de som sägs upp blir arbetsbefriade under sommaren.
– Det kortaste stödpaketet, om man kan prata månadslöner, hamnar på sju månader och det längsta på 30 månader. Allt beroende på anställningstid och ålder, säger Lars Nicklasson.

Han svarar däremot svävande på frågan om hur många som blir uppsagda och hur många som går vidare till det eventuella nya bolaget.
– Det är komplicerade diskussioner för det ingår en tredje part. Det pågår inga fackliga förhandlingar för tillfället, nu måste man invänta förhandlingarna mellan Ericsson och den eventuella tredje parten, vem som blir utvald och vad resultatet av det kan tänkas bli. Det kan finnas flera möjliga kandidater där så jag vill inte peka ut någon.

Karin Hallstan, presstalesperson på Ericsson, ger heller inga raka besked.
– Det som vi kan säga är att det har varit diskussioner kring en lösning och det är flera externa parter som har varit intresserade av den kompetensen som finns där nere. Om ett beslut tas så meddelar vi de anställda först, men det finns inget beslut än.

Själv slutar Lars Nicklasson inom kort på bolaget.
– Jag ska inte vara kvar, jag fick ett erbjudande och har tackat ja till det. Jag är frivillig till att sluta.
Han är en av många som går frivilligt. Varken han eller Karin Hallstan på Ericsson vet dock hur många som valt att lämna självmant. Förhandlingarna har skötts utan fackets inblandning.

Innan varslet lades arbetade 1 300 anställda och konsulter på ST-Ericsson i Lund. Övergången till Ericsson sker under tredje kvartalet, det vill säga mellan juli och september och de anställda som går över till Ericsson kommer att ha samma anställningsvillkor som tidigare.
Gå till toppen