Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hon ska leda Unga teatern

– Jag vill skapa en plats som betyder någonting för barn och unga, säger Ada Berger.

Ada Berger blir konstnärlig ledare på Unga teatern i Malmö när den öppnar nästa år.Bild: Emma Larsson
För fyra år sedan regisserade Ada Berger familjeuppsättningen ”Loranga, Masarin och Dartanjang” på Malmö stadsteater.
Nu återvänder hon för att bli konstnärlig ledare för Unga Teatern, stadsteaterns satsning på verksamhet för den yngre publiken. På Unga Teatern, som nu återuppväcks efter framgångsåren på 1970- och 1980-talen, ska Malmö stadsteater samla sin verksamhet för barn och unga.
– Vi ska naturligtvis arbeta med föreställningar men jag vill också bjuda in till debatt, föreläsningar, workshops och andra typer av sidoaktiviteter. Och vi kommer att utveckla det dramapedagogiska arbetet i skolorna som redan finns i dag, säger Ada Berger.
– I bästa fall kan teaterrummet fungera som ett slags titthål in i andra verkligheter. Ens egen värld och verklighet växer. Jag hoppas att Unga teatern kan bli en sådan plats.
Meningen är inte att Malmö stadsteater ska göra ännu mer barnteater än i dag. Men genom att samla verksamheten under ett tak ges möjligheter till fördjupningar.
– Unga Teatern blir en aktör vid sidan av alla andra som redan är etablerade, konstaterar Ada Berger.
Utöver arbetet som konstnärlig ledare kommer hon att bedriva ett eget fördjupningsarbete kring begreppet lek, i vid bemärkelse, säger hon:
– Jag tänker att människor livet igenom gör detsamma som det lekande barnet; omsätter sin inre värld i den yttre verkligheten. Det här är ett område som förgrenar sig åt många håll och som går att studera på såväl individnivå som i ett större samhällsperspektiv.
I dag bor och arbetar Ada Berger i Stockholm men Skåne är inte okänd mark. Hon har studerat i Lund och gått teaterlinjen på Fridhems folkhögskola. I Malmö har hon också arbetat vid radion, bland annat med humorprogram som ”Hej domstol” och ”Morgonpasset”.
Efter regiutbildning på DI har hon haft regiuppdrag i såväl Malmö som Uppsala och också regisserat barnteater för Radioteatern.
Unga Teatern öppnar inte förrän hösten 2014, med Studion på Hipp som hemmascen, men för Ada Berger har förberedelsearbetet redan startat:
– Jag vill skapa en plats som betyder någonting för barn och unga, en plats som kan ge en känsla av att världen är större än den värld man har alldeles omkring sig.
Gå till toppen