Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Hopp om sol till sillen!

Än så länge gäller klass 1-varning för regn och kraftig åska. Men i eftermiddag kan det ljusna.

– Det mesta av regn- och åskvädret har nog dragit förbi Skåne nu. Det verkar kunna bli uppehållsväder under eftermiddagen och kvällen. Då ser det också ut som om solen kommer att titta fram, säger Sandra Andersson, meteorolog vid SMHI i Norrköping vid 13-tiden på midsommarafton.
Sol till midsommarsillen i kväll alltså?
– Jag vill inte lova för mycket, så att folk riskerar att bli besvikna. Det finns fortfarande risk för enstaka regn- och åskskurar. 
Det oväder som SMHI förutspått skulle dra in över Skåne under morgontimmarna har hittills inte varit av den kaliber en klass 1-varning flaggar för. Vid 13-tiden finns varningen kvar.
– Våra prognoser stämmer inte med verkligheten, så varningen kan nog snart plockas bort, säger Sandra Andersson.
Men fortsatt försiktighet i trafiken anbefalles av meteorologen.
– Det har regnat en del och man ska ta det lugnt på vägarna. Både sikten och väglaget kan komma att påverkas lokalt på sina håll. Jag vill varna för vattenplaning.

Det lätt dramatiska väderläget på midsommarafton beror på att kall luft söderifrån kolliderat med ett varmluftsbälte över Götaland.
– Där finns bakgrunden till både åskan och regnet som kan komma i stora mängder, förklarar Sandra Andersson.
Längre norrut har vädret däremot varit soligt under inledningen av midsommarhelgen, inte minst längs kusten.
– Om man vill undvika regn är Norrland väldigt bra på fredagen. Längs Norrlandskusten kommer det nog bli en solig och fin midsommarafton.
Tidigare har även Öland och Gotland sett ut att få fint väder under dagen.
– Nu ser det ut som att det kan bli växlande molnighet och även en del regn- och åskskurar där tyvärr.
Inför midsommardagen förutspår SMHI tilltagande molnighet i södra Sverige med ostadigt väder.
– Ju längre söderut desto bättre väder. I Skåne får solen sannolikt chansen att visa upp sig rätt långa stunder även i morgon. Men det finns risk för en del regn under dagen.
Gå till toppen