Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jakten på serieskytt blir film

Den skånska regissören Sara Cronberg vill göra en spelfilm om en flicka som får för sig att jaga en serieskytt baserad på Peter Mangs.

Regissören Sara Cronberg från Malmö har fått pengar för att göra en pilotfilm.Bild: Arkivfoto: Kristoffer Hellman, 2010.
Sara Cronberg, regissör från Malmö, har fått pengar till att utveckla filmmanuset "Skytten".
– Det finns inte så många filmer som utspelar sig i Malmö och handlar om saker som händer här idag. Jag vill behandla ett allvarligt ämne men i en förpackning som publiken kan ta till sig. Det är en actionladdad kriminalhistoria men med svart bakgrund.
– Filmen är baserad på när Peter Mangs gick omkring i Malmö. Den utspelar sig omkring Södervärn och handlar om en flicka som heter Parisa. Hon är från Iran och kommer till staden med sin pappa. De har hört att Malmö är en farlig stad där invandrare har skjutits och i hennes skola går rykten att skjutningarna har börjat igen. Tillsammans med en kompis beslutar hon sig för att jaga skytten.
Är detta en del av filmprojektet Pure Fiction, där du är med?
– Ja, jag hade två filmidéer som båda var riktade till barn och unga. Det fanns intresse för den här historien som tar upp den rädsla som folk kände. Vissa var jätterädda medan andra inte var rädda alls, beroende på vilken hårfärg de hade.
– Hur man förklarar en sådan absurd situation för ett barn är intressant. Via Film i Skåne har jag fått pengar till att utveckla manuset och göra en så kallad pilot för att visa hur filmen kan bli.
– Min dröm är att den kan spelas in i med början i september nästa år. Jag tänker mig att det utspelar sig på hösten och då har vi haft tid att hitta ett team. Jag vill ha med många amatörer, speciellt bland barnen som ska vara med. Förutom att prata med Malmö stadsteater och MAF [Malmö allmänna teaterförening] tänker jag gå ut i skolor, också för att få höra barnens tankar kring det här och få idéer.
Vilken publik tänker du dig?
– Barn mellan tio och tretton år kanske, lite beroende på hur läskig filmen blir och hur gammal den kommer vara som spelar Parisa.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen