Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sju typer av midsommar

Vet du fortfarande inte hur du ska fira midsommar ikväll? Här är tipsen för hipstern, kängpunkaren och undergångsromantikern.

Klubbkiddet

Blomma: Maskros
Detta vet vi: Årets längsta dag följs av dess kortaste natt, och i alla tider har solen dyrkats med crazydans och rusdrycker. Det är därför givet att ta festen på allvar även 2013. Tjohoppfallerallanlej.
Klubba kan du göra såväl i Malmö som på andra sidan sundet, där midsommar firas på annan dag och annat vis (se under ”Dansken”.) och därför har krogarna, barerna och klubbarna öppet som vanligt.
Master Zanoongas Love Potion på Debaser: Funk/disco/boogie/brazil/hiphop/house.
Fukt och Saftig på Moriskan: house/dis/tech och tropical clash party.
Köpenhamn: På aok.dk kan du söka efter aktuella klubbar.

Könsmaktskritikern

Blomma: Slidkrans
Vi måste prata om stången. Det här med en lövad fallos som penetrerar Moder jord, att det skulle vara själva symbolen för midsommar? Jag lindar av ollon en midsommarkrans osv. Och att gå över hagar och samla blommor i väntan på att bli upptäckt, därpå gift? I väntan på en som sysslar med såna där, vaheterdetnu, hedgefonder. Nej tack. Låt då istället den våta ängsmarken få agera alltings g-punkt. Res en köttig vagina med pionens röda pistiller mitt i.
Facebookgruppen Midsommarfitta ger tips om vackra blomstervaginor som alternativ till midsommarstång.

Kängpunkaren

Blomma: Tistel
Du vill förstås bidra till buffén, så varför inte inleda dagen med att dumpsterdajva i valfri container efter lite dill och auberginesill.
Gå sedan till ståltrådsstängslet strax bredvid graffitin ”USA suger fett” i Södra Sofielund. Där ligger vänsteraktivitetshuset Kanten, (om det inte har hunnit flytta som ryktet säger), och kanske har de asfaltsparty denna kväll. I så fall garanterat fritt från sjömanskragar och borgerliga snapsvisor.
Dumpsterdajving i valfri container. På egen risk.
Aktivitetshuset Kanten finns på Facebook.

Doggaren

Blomma: Hundkex
RFSL har numera satt upp ett antal kondomholkar vid stranden på halländska Mellbystrand.
För det är tydligen här, bakom sanddynerna, det doggas som flitigast i södra Sverige. Ett enda stort välorganiserat nyckelparty där i snårskogen om somrarna. På särskilda forum sprids planer om midsommarnatten där den som vill kan ingå. Märk picknickkorgen med ett rött snöre om du vill swinga loss. Eller åk bara dit och tjuvtitta, om du är lagd åt det hållet.
Googla dogging. På egen risk.

Dansken

Blomma: Prästkragen
Gör som danskarna, fira deras motsvarighet till midsommar, Sankt Hans aften (forndanska för Johannes Döpares afton). Den infaller alltid den 23 juni, och har ingenting med gräddfil, blomprydda pålar eller öronlösa grodor att göra. Nej, danskarna tänder bål och sjunger den patriotiska visan ”Vi elsker vort land” från 1885.
Tivoli i Köpenhamn. Tivoli lurblåsare blåser igång bålet kl 21.30.
Vippefyren i Skagen, traditionsenligt bål under fyren, vars ljus tänds denna enda gång om året. I år blir firandet extra storslaget då Skagen firar 600 år som handelsstad.
Konst: Skagenmålaren P S Krøyers Sankt Hansblus på Skagen strand (1906)

Barnvagnshipstern

Blomma: Narciss
Är det ett misslyckande att inte ha blivit bjuden till fest i lada på Österlen eller på havsnära tomt på Bjärehalvön tillsammans med de tolv närmaste barnfamiljerna i bekantskapskretsen? Svar ja. Det bästa tipset till dig är att inte kolla Instagramflödet över huvud taget på fredag. Bespara dig den plågan.
Se det istället från den nyktra sidan: Din unge vill ändå helst bara dansa till Små grodorna och ha en krans i håret. Barn älskar ju traditioner. Och kanske kan en midsommar på Möllan bli rätt intressant, ur ett rent sociologiskt perspektiv. För när alla dina gelikar nu är väck, kommer du att få se människor du annars aldrig märker, udda existenser som stryker längs husväggarna. Om detta må du twittra.
Midsommardans i Malmö Folkets Park, midsommarafton kl 11, 13 och 14.30.
Midsommarskeppohoj med Sjörövarmange och Katta Pirat, midsommardagen, Moriskans utescen 15-16.
Läsning: Farlig midsommar, Tove Jansson.
Film: ”A Midsummer Night’s Sex Comedy”, Woody Allen.

Undergångsromantikern

Blomma: Dödslilja
Det pratas ofta om Norén-jular (en myt då Lars Norén själv älskar julen), men har du hört talats om Gardell-midsomrar? För att uppnå en total känsla av domedagsångest, åk till Skillinge och se pjäsen ”Människor i solen”, om en midsommarfest som spårar ur, med två dysfunktionella relationer i centrum. Komplett med konsumtionskritik och klimatdystopi.
Skillinge teater, ”Människor i solen” av Jonas Gardell, premiär midsommarafton. Medverkande: Rakel Benér, Oscar Töringe, Beatrice Järås, Nils Peder Holm, Katarina Zell och Harriet Leander.
Gå till toppen