Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

I denna ljuva deckartid

Visst är det i sommar du ska ta dig tid att läsa alla de där kriminalromanerna som ligger på hög vid sängen? Har du ingen hög än? Då kan vi hjälpa dig.

Sju deckarslukare tipsar om sådant de redan läst – och om godbitar som ligger i deras måste läsa-hög.
Lotten Glans
Lotten Glans
Bloggar om bland annat kriminallitteratur på lottensbokblog.wordpress.com.
1. Jo Nesbø: Polis. "Andlöst spännande norsk krimi om trasiga människor, ofattbar ondska och rättsväsendet."
2. Carin Gerhardsen: Hennes iskalla ögon. "Riktigt spännande om kontrollbehov, rädsla och botgöring."
3. Kristina Ohlsson. Davidsstjärnor. "Makalöst spännande svensk deckare om arvssynd, hämnd och desperation."
Kerstin Bergman
Kerstin Bergman
Deckarforskare på Lunds universitet, medlem i Svenska deckarakademin.
1. Arne Dahl: Blindbock. "Han skriver väldigt bra, ett varierat språk med mycket humor. Hans böcker om den europeiska polisgruppen är ett bra exempel på hur den samhällskritiska polisromanen har utvecklats mot internationella frågor och brottslighet. Tredje delen av fyra i serien men de går att läsa fristående."
2. Ingrid Hedström: Svarta korpar över Villette. "Hon är lite ovanlig. Precis som Arne Dahl placerar hon handlingen utomlands. Undersökningsdomare Poirot finns i belgiska Villette, i den här romanen är det dessutom mycket Island. Hon har bra karaktärer. Jämfört med Dahl är det snällare, inte lika mycket våld."
3. Jo Nesbø: Polis. "Årets stora norska deckarhändelse. Nesbø är råare än Dahl, det är hårdkokt även för att vara polisroman. Hjälten Harry Hole blev skjuten i förra boken, och långt in i den här delen vet läsaren inte om han lever, utan man får följa hans kollegor."
 
Bengt Eriksson
Kulturjournalist.
1. Philip Kerr: Falskspel. "Första delen i den så kallade Berlin Noir-trilogin om en hårdkokt privatsnok á la Philip Marlowe i nazisternas Berlin 1936."
2. Andreas Norman: En rasande eld. "Arbetsplatsreportage från UD (klassamhälle med kadaverdisciplin) och spionthriller om EU (säkerhetspoliser leker terroristkrig i sandlådan – på allvar!)."
3. Kjell Eriksson: Spetsad. "Första titeln i hans nya serie världsdeckare om poliser som inte är som svenska poliser i en by som inte är som svenska byar på en ö utanför Bahia i Brasilien."
Heidi Silvander
Heidi Silvander
Medarbetare på Sydsvenskans sportredaktion och kriminalromanslukare.
1. Jussi Adler Olsen. Marcoeffekten. "Dansk populär författare som skriver riktiga bladvändare. Detta är femte boken om cold case-gruppen Q. Persongalleriet är fantastiskt. Stundtals så underhållande att man skrattar till. Jag vill varna för att man kan bli besatt, och det kan bli lite mycket om man läser dem i för tät följd."
2. Roslund & Hellström: Två soldater. "Kom i pocket under våren. Som vanligt är författarna samhällskritiska men detta är det bästa de skrivit. Barn i en Stockholmsförort blir kriminella och hamnar i gäng redan när de är nio år. Jag gillar författarnas sociala patos samtidigt som det är oerhört spännande."
3. Sara Blædel: De bortglömda. "Sjunde boken men bara fyra har tidigare släppts i Sverige. Huvudpersonen är kriminalinspektör Louise Rick. Det påminner lite om karaktärerna i "Dicte", som har gått som tv-serie. Författaren är journalist i botten och är ganska samhällskritisk.
Suzanne Mortensen
Suzanne Mortensen
Bibliotekarie på Malmö stadsbibliotek och författare.
1. Elly Griffiths. En orolig grav. "Den brittiska rättsarkeologen Ruth Galloway är tillbaka. Den här gången mördas en av hennes kolleger efter ett sensationellt gravfynd. Spänning, kulturhistoriska inslag och ett intressant persongalleri utmärker boken."
2. Ingrid Hedström. Svarta korpar över Villette. "Året är 2008. Den belgiska undersökningsdomaren Martine Poirot får i uppdrag att undersöka bankbedrägerier och mord i spåren efter den isländska finanskraschen. Välskriven spänning utlovas."
3. Viveca Sten. I farans riktning. "Kriminalinspektör Thomas Andreasson och bankjuristen Nora Linde får julfriden förstörd när en mördare kommer till Sandhamn. För dig som gillar iskall spänning i sommarhettan."
Jenny Rydqvist
Jenny Rydqvist
Journalist på Sydsvenskan, tidigare redaktör för Deckarspalten.
1. Alex Marwood: Onda flickor. "Barn som dödar barn – ett inte helt ovanligt tema i den brittiska utgivningen under senare år. Alex Marwood (Serena Mackesy, krönikör i The Independent) ställer frågan vem som egentligen är ond: barnet eller det samhälle som övergivit det? Spännande, gripande – skitbra."
2. Kjell Eriksson: Spetsad. "Desperation, fattigdom, utsatthet och våld. Unge Luciano drömmer ständigt om att komma bort. Kanske kan den skottskadade mannen han hittat i träsket rädda honom? Flera lysande personporträtt av Eriksson."
3. Fred Vargas: Budbäraren. "Vargas böcker är alltid märkligt drömlika – och samtidigt otroligt konkreta i detaljerna. Hennes indirekta sätt att närma sig gåtor är alltid överraskande och uppfriskande. Och över alltihopa lyser Adamsberg."
Mats Henning
Mats Henning
Journalist på Sydsvenskan, tidigare redaktör för Deckarspalten.
1. Deon Meyer: Trackers. "Deon Meyer skriver rafflande och mångbottnat om ett Sydafrika som fortfarande kämpar med sviterna efter apartheidsystemet."
2. Michael Connelly: The Black Box. "Harry Bosch nystar i ännu ett cold case. Connellys förmåga att suga in läsaren i berättelsen redan på den inledande sidan är starkt beroendeframkallande."
3. Louise Penny: Den grymmaste månaden. "Kanadensiskan Pennys serie om kommissarie Gamache utspelar sig i den lilla byn Three Pines. Tre böcker har hittills översatts till svenska: 'Mörkt motiv', 'Nådastöt' och 'Den grymmaste månaden'."
Gå till toppen