Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Alla kan renovera ett fönster”

Semester och äntligen tid att jobba! Årets högtid stundar för den som älskar att renovera. Att själv ta itu med sina fönster har blivit populärt.
Göran Gudmundsson, byggnadsantikvarie och grundare av Gysinge centrum för byggnadsvård, vet hur man gör och delar med sig av sina bästa tips.

Tänk dig att fastighetsskatten skulle beräknas på hur många fönster som finns i ditt hus. För oss känns det främmande – och skrämmande dyrt för många med trendriktigt väggtäckande glaspartier.
Men så var det på 1700-talet då fönsterglas fortfarande var mycket dyrt och ytterst exklusivt. Ordentligt med dagsljus var det bara hos folk som hade råd att betala.
I dag är stora fönster en modern självklarhet. Samtidigt har intresset för byggnadsvård ökat. Allt fler blickar bakåt och vurmar för munblåsta, blyspröjsade fönster med handsmidda beslag. Att renovera dem själv har blivit vanligare.
– Jag skulle vilja säga att intresset för byggnadsvård aldrig varit så stort som nu. Just i år ser vi dessutom en enorm uppdämd lust efter förra årets regniga och kalla sommar, berättar Göran Gudmundsson på Gysinge Byggnadsvård.
Fönsterrenovering är pyssligt och pilligt men om man gör det själv så kan man ta det i sin egen takt och behöver inte stressa. Man vinner dessutom en känsla för sitt hus, för träet, hantverket och för historiken.
Ett fönster består av fönsterbågar av trä, inner- och ytterbågar eller enbart ytterbåge om det är ett äldre fönster. Bågen har spröjsar som håller fönsterglaset. Det kan bli många sidor och kanter som ska skrapas och kittas om det är ett rikt spröjsat fönster.
Fönsterbågen är i sin tur fäst i fönsterkarmen som sitter i husfasaden.
– Det kräver noggrannhet och tålamod men det är ju många som tycker att det är rena avkopplingen. Alla kan renovera ett fönster om man bara läser på och frågar om råd i byggnadsvårdsbutiker. Att ha rätt redskap och bra kvalitet på materialen är de bästa råden man kan ge för ett lyckat, långlivat resultat, säger Göran Gudmundsson.
Men det finns en riktig fallgrop som är alldeles för lätt att trilla i och som Göran Gudmundsson höjer ett varningens finger för:
– En gammal avskrapad fönsterbåge suger! När man står där med linolja- och terpentinbadet och ser hur vätskan försvinner in i det törstande träet är det många som lägger ned hela bågen i badet. Det känns bra! Men det blir för bra. När fönstret sedan är färdigt och målat och sitter på plats så dröjer det inte länge förrän överskottsoljan vill ut och färgen börjar flagna.
Att själv renovera sina fönster är bra också ur ekonomisk hänsyn. Rot-avdrag gäller tyvärr inte för just fönsterrenovering. Linoljefärg må vara dyrare än billigare moderna alternativ, men utslaget på den tid färgen håller så är det ”alltid vrålrea”, som Göran uttrycker det.
– Tänk om folk kunde fatta: Målar man sina fönster i tid så slipper man renovera dem. Någonsin.

Åtta steg till ett renoverat fönster

Det behöver inte vara ett sisyfosarbete att renovera fönster. I de allra flesta fall räcker det med att kompletteringskitta och måla.
För ett riktigt illa åtgånget fönster är arbetsgången något längre:
1. Lyft ur fönsterbågen och lägg den ner på stadigt underlag på bra arbetshöjd.
2. Skär bort det gamla kittet runt kanterna av rutan med en riktigt vass kniv.
3. Vik upp de gamla stiften med till exempel en kort slöjdkniv, och dra ut dem med en tång.
4. Lyft försiktigt ut glaset, skrapa kittfalsen ren och pensla på linolja.
5. Lägg ut tryck-kitt på spröjsen där rutan ska vila. Lägg ner rutan och tryck med lätta fingrar tills rutan sjunkit ner så långt det går i falsen. Skrapa bort överflödigt kitt och stifta glaset med en stiftpistol.
6. Fyll på rikligt med falskitt.
7. Dra en snedställd kittkniv över kittfalsen så att du får den vinkel du vill.
8. Vänta någon dag innan du skrapar bort fransigheter och annat överflöd från kittet. Efter allt detta är det dags att börja måla!
Källa: Stora boken om byggnadsvård, av Göran Gudmundsson. Alla bilderna av hantverksprocessen till vänster är hämtade ur boken.
Gå till toppen