Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny avfart från E22

Lunds kommun vill ha den nya E 22-avfarten vid Scheelevägen. Trafikplats Ideon finansieras i Vägverkets nya nationella plan och ska göra att E 22 inte korkar igen.

Bild: Foto: Ingemar D Kristiansen
Både byggnadsnämnden och tekniska nämnden beslutade under onsdagen att välja avfartsalternativet till Scheelevägen. Det gör att trafikplats Norr avlastas men innebär ännu mer bilar på Scheelevägen som redan är hårt belastad. Bostäderna vid Sångarevägen får högre bullernivåer.
Avfarten gör att trafiken flyter bättre på E 22 och ligger också helt i linje med kommunens planer på förtätning i nordöstra Lund.
– Alternativet innebär en in- och avfart till Ideonområdet men ingen anknytning till Brunnshög. En anknytning åt det hållet skulle försämra situationen för spårvägen och dessutom ge mer buller för de som bor i kvarteren Spexaren och Djingis Khan, säger Björn Abelson (S).
Det är handlingar från Trafikverket som är ute på samråd och kommunen förespråkar ett förslag som kräver lite modifiering av planerna. Björn Abelson kom med idén om att ändra dragningen lite så att en teknikanläggning inte behöver flyttas. En stadig majoritet av Lunds politiker är med på förslaget.
– Om det går att ändra så slipper man riva Medicon Villages väldigt dyra reservkrafts- och transformatoranläggning. Den skulle kosta tiotals miljoner kronor att flytta och det vill vi undvika, säger Christer Wallin (M), ordförande i byggnadsnämnden.
– Vi föreslår precis som byggnadsnämnden att man ska justera dragningen så att man slipper riva anläggningen, säger Ronny Johannessen, (M) ordförande i tekniska nämnden.
Samrådsunderlaget från Trafikverket är ännu inte låst vid specifika vägdragningar.
– Det är bara skisser än så länge så det finns absolut möjlighet att titta mer ingående på andra lösningar, säger Jenny Åkerholm, projektledare på Trafikverket.
Pengar till E 22-avfarten finns med i Trafikverkets nationella plan som presenterades den 14 juni. Bygget beräknas kosta 130 miljoner kronor.
MP och V har reserverat sig mot besluten eftersom de inte vill ha någon motorvägsavfart överhuvudtaget.
Gå till toppen