Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Värmen sätter fart på bubblet

Varje år tappas 75 miljoner liter källvatten på burkar, glasflaskor och pet-flaskor i ”vattenfabriken” i Ramlösa. Sommaren är den mest intensiva perioden, då produceras tio miljoner liter i månaden.

Det ligger en onaturlig tystnad över Carlsberg Swedens fabrik i Ramlösa utanför Helsingborg. Tjugo meter 1,5-liters pet-flaskor på dubbla rader står stilla på bandet som leder in till etikettmaskinen.
Malin Larsson och Helene Christensen bygger ett berg av flaskor med sneda etiketter som ska slängas. Sedan dyker de in i maskinen för att pilla på reglagen och ändra trycket som etiketterna skjuts på med.
– Vi skruvar på magasinen och hoppas att etiketterna håller sig på plats, säger Malin Larsson.
Det gör de. Efter en halvtimmes stillastående rullar bandet igång och tystnaden är bruten. Malin Larsson drar på sig hörselkåporna och går tillbaka till blåsmaskinen där preforms, små plastkorvar, blåses upp till pet-flaskor med hjälp av tryckluft.
Hon är en av cirka tio ferieanställda som kommer in för att täcka upp under sommarens tillverkningstopp och personalsemestrar. Totalt arbetar här sjuttio personer, varav sextio i produktionen.
Tillverkningen är igång dygnet runt alla vardagar i veckan och sommaren är den mest intensiva tiden. Då buteljeras cirka tio miljoner liter vatten i månaden.
– Säsongsvariationen ligger främst på pet-flaskor. Blir det varmt går försäljningen igång väldigt snabbt. Vi går alltid in med större lager på sommaren för att kunna bemöta efterfrågan, säger platschefen Cecilia Rönn.
1912, när tillverkningen började i anslutning till källan i Brunnsparken, såldes vattnet för dess undergörande effekt på apotek. Producenterna i Ramlösa blev svenska hovleverantörer av naturligt mineralvatten 1913 och danska hovleverantörer 1928.
– Vi har länge varit ett känt exportvarumärke, säger Cecilia Rönn.
Hon lyfter på locket till en trälår i ett mötesrum där porträtt på Ramlösa brunns upptäckare, Johan Döbelius, pryder väggarna. I lådan står tomma glasflaskor med tillverkningsår 1935. De skickades tillbaka till Ramlösa 2001 efter att ha hittats intakta i en källare på Nordirland.
Varumärket ägs av Carlsberg sedan 2001. Tillsammans med läsk- och ölfabriken i Falkenberg ansvarar de för Carlsberg Swedens dryckestillverkning.
Utomlands säljs vattnet som ”Royal Swedish Ramlosa”.
– Att vattnet är svenskt och anrikt är en viktig del av marknadsföringen, det framhäver vi, säger Cecilia Rönn.
70 procent av vattnet de säljer är smaksatt och smakerna är desamma i Sverige som utomlands. Synteserna som ska föreställa granatäpple, skogshallon och rött päron ligger som ett sött dofttäcke över fabriken och står i kontrast med den bullriga fabriksmiljön, truckarna och betonggolvet.
Fram till 2006 var den enda smaksättningen citron. I dag arbetar Ramlösafabriken med ett tiotal smaker parallellt varav tre fyra byts ut varje år. Det är smakerna som är den främsta källan till de senaste årens försäljningsökning. De levereras i blå femlitersdunkar och blandas ut i två omgångar, först i förmixern och sedan i mixern där kolsyran tillsätts.
– Vi kan köra tre smaker samtidigt och två kaskader, vatten som inte smaksätts utan bara kolsyras, säger Cecilia Rönn.
I anslutning till flaskvattendebatten 2008 sjönk försäljningen kraftigt men sedan 2010 har den ökat med omkring sex procent årligen. I år räknar Cecilia Rönn med att sälja fem miljoner liter vatten än förra året.
– Vi är dimensionerade för 100 miljoner liter om året, i dag gör vi 75 miljoner liter årligen och vi vill utöka, säger Cecilia Rönn.

Ramlösa

Andel export: Cirka 10 procent.
Största exportmarknad: Danmark.
Tillverkning i Skåne har pågått sedan: 1912.
Ägs av: Danska Carlsberg Group som omsatte 67,2 miljarder danska kronor förra året.
En typisk kund är: En sommarsvettig svensk som väljer bort läsken.
Därför tillverkar vi i Skåne: ”Det här är hjärtat och vi som jobbar här är stolta över historien och varumärkets koppling till regionen. Källan ligger i direkt anslutning till produktionen och är en förutsättning för att vi ska få kalla vattnet naturligt mineralvatten.”
Gå till toppen